Порно сайтове ще проверяват възрастта на потребителите си

873
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Три от най-големи платформи за възрастни ще трябва да се съобразят с изискванията на ЕС и да включат проверка на възрастта на потребителите си. Това е част от разширяването на обхвата на Закона за дигиталните услуги, създаден да ни предпазва от злоупотреби в интернет.

Три порно платформи – Pornhub, XVideos и Stripchat попадат в рамките на този закон, заради големия брой потребители от Европа – над 45 милиона.

Това са първите порно сайтове, попадащи в тази регулация, а нарушенията може да доведат до глоби в размер на до 6 % от годишната печалба на компанията или дори забрана да работят в Европа. Вече 19 платформи са идентифицирани като обекти на този закон, включително ТикТок, Амазон, Фейсбук, Инстаграм и Гугъл.

Новият закон включва методи за ограничаване на достъпа на деца до порнографска съдържание в интернет и намаляване на разпространението на материали, считани за насилие или нарушаващи основни човешки права, както и на дийпфейк видеа.

Законът влиза в сила за най-големите платформи още през август и е използван, за да стартира разследване на социалната мрежа Екс относно разпространение на незаконно съдържание като реч на омрзата и склоняване към тероризъм.

Източник: AP News