ИИ открива нов клас антибиотици

748
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Нов клас антибиотици, действащи срещу резистентната бактерия Стафилококус ауреус (МРСА) е открит с помощта на ИИ модели.

Новото откритие може да се окаже важна стъпка към справянето с проблема с резистентните бактерии, а ИИ вече е ключов инструмент за медицината и изследванията на нови потенциални медикаменти.

Екипът използва ИИ модел, за да предскаже активността и токсичността на новото съединение. Той е обучен чрез метод, по който невронните мрежи се учат сами, без да бъдат програмирани отвън и такива модели показват сериозен успех при идентифицирането на нови съединения, както и при предсказването на техните свойства.

В този случай, изследователите се фокусират върху конкретна бактерия. Заразяването с нея може да доведе до разнообразни симптоми – от кожни инфекции до пневмония.

В ЕС ежегодно има над 150 хиляди случая на инфекция с МРСА, а около 35 хиляди души загиват от инфекция с резистентна бактерия, според Европейския център по контрол и превенция на заболяванията.

За тренировка на модела са използвани данни за над 39 хиляди съединения.

Важен момент от тренирането на модела е, че то е направено така, че експертите да могат да проследят процеса. Обикновено подобни модели се тренират „на тъмно“  и са създадени да имитират нервните връзки в човешкия мозък, така че детайлите от процеса не винаги са напълно ясни.

Източник: Euronews