Как светът посрещна Нова година

478
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

По цял свят хората отпразнуваха началото на новата година и си пожелаха тя да бъде по-хубава, по-мирна, по-успешна. Поради  войната в Украйна и ескалиращият конфликт в Газа, празненствата в Европа преминаха в условията на повишена сигурност, а някъде бяха отменени събития и концерти.

По време на традиционната неделно събитие във Ватикана, Папата описа 2023 като година на „страдание по време на война“.

„В края на годината ще имаме ли куража да се запитаме колко човешки животи бяха разбити от въоръжени конфликти, колко са мъртвите, колко са разрушенията, колко е страданието, колко е бедността?“ каза той.

Във Франция имаше 90 хиляди допълнителни полицаи, които да опазват реда, а програмата включваше светлинно шоу, проектирано на Триумфалната арка, което разказва за миналото на Париж, както и за бъдещето – предстоящите Олимпийски игри.

В Германия, около 4500 полицаи осигуряваха безопасността на празнуващите, а според властите, са арестувани трима души, свързани в вероятна терористична атака и е спрян про-Палестински протест в един от кварталите на Берлин.

В Русия бяха отменени традиционният концерт и фойерверките, както беше и миналата година, но много хора се събраха на Червения площад в Москва да празнуват. След обстрела на граничния град Белгород,  други градове изцяло беше отменена новогодишната заря.

В Ню Йорк, хиляди се събраха на Таймскуеър, за да отброят последната минута от отиващата си година.

Австралия и Нова Зеландия са първите страни, които посрещат новата година и милиони хора се събраха, за да наблюдават традиционните фойерверки на пристанището в Сидни, а в Оукланд, фойерверките бяха пуснати от най-високата сграда.

В Китай, повечето големи градове забраниха фойерверките поради притеснения за безопасността на хората и замърсяването на въздуха. Някои избраха да посрещат Новата година с атрактивни танци, а други пускат  цветни балони вместо пиратки.

Замърсяването на въздуха е проблем и в Индия, но там фойерверките не бяха отменени.

Над 2 милиона души посрещнаха 2024 на едно от най-популярните новогодишни дестинации – култовият плаж Копакабана в Рио Де Жанейро, където зарята продължава цели 12 минути, а местната традиция повелява да се изкъпеш в океана.

Източник: Euronews