Възможни ли са вятърни турбини от дърво

372
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Вятърната енергия е важна част от усилията на света за декарбонизация, тоест намаляване на емисиите въглероден диоксид. Производството на вятърни турбини обаче изисква използването на материали като стомана, които не се вписват в концепцията за „зелени“, а след края на живота на турбините, рециклирането им също отнема ресурси и отделя емисии въглероден диоксид.

Шведският старт-ъп Modvion се е заел да промени тази концепция, като добива вятърна енергия с нулеви нетни емисии въглероден диоксид. Как става това? Чрез промяна на материала, от който са създадени турбините.

Компанията скоро пуска в експлоатация най-високата в света дървена вятърна турбина. Тя е висока 150 метра и включва генератор с мощност 2 мегавата, като доставя енергия на 400 домакинства. Построена е  близо до шведския град Готенбург.

Стоманата се използва в строежа на турбини, защото е издръжлива, но все по-високите и големи конструкции създават логистични предизвикателства, както и нужда от укрепване, защото са много тежки. Дървените турбини на компанията се състоят от отделни ламинирани модули, които се сглобяват лесно и нямат нужда от допълнително подсилване.

Те олекотяват цялостната конструкция и могат да се монтират с малък кран и лепило, вместо с хиляди болтове, които изискват редовни инспекции.

Вятърните турбини от дърво са по-евтини в дългосрочен план, смятат от компанията. Засега такива турбини има само на сушата, но според компанията, с малки адаптации, те могат да се инсталират и в крайбрежните зони.

Според Modvion, за цикъла на експлоатация на една 110-метрова вятърна турбина ще се отделят 1250 тона въглероден диоксид. Дървената турбина ще ползва 125 тона – с 90 % по-малко. Когато дървената турбина трябва да се изведе от експлоатация, частите ѝ успешно могат да се ползват в строителството, което ще намали още повече въглеродния отпечатък на материала.

Дървените турбини, в сравнение с конвенционалните, изразходват с 30 % по-малко емисии за киловатчас енергия. За една турбина са нужди между 300 и 1200 кубични метра дърво, а за производството им компанията използва скандинавски смърч от устойчиво управлявани гори, при които растежът е по-голям от добива.

Източник: Euronews