Нередовен сън в средна възраст може да доведе до сериозни проблеми

472
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Прекъсвания на съня в средната възраст –30-те и 40-те години, могат да доведат до когнитивни проблеми в по-късен етап от живота. Това са заключенията на ново проучване, публикувано в списанието на Американската асоциация по неврология.

Изследователите установят връзка между прекъсванията на съня и проблеми с когнитивните процеси, но не се наблюдава влошаване на когнитивните функции при намаляване на продължителността или качеството на съня.

В проучването участват 500 души, а то продължава 10 години. Повече от половината участници са жени, има и чернокожи, но поради малката извадка не могат да се направят заключения, касаещи расови или полови особености.

Средната възраст на участниците е 40 години и те спят средно по 6 часа. Измерванията с направени с гривни, които следят периода на покой и движение по време на сън. Всички са водили записки, попълвали са анкети и са участвали в периодични тестове, проследяващи когнитивните им способности.

„Повечето предишни проучвания изследват връзката между прекъсванията на съня и когнитивните умения, но на по-късна възраст. Това е първото проучване, което предполага, че връзката между качеството на съня и когнитивните умения е от съществено значение още в средна възраст.“ Казва Ю Ленг, професор по психиатрия от Калифорния и един от авторите на проучването.

Проблем е фрагментацията на съня, не продължителността.

Фрагментацията се измерва по времето, през което хората се движат докато спят, което е свързано с навлизането в  различните фази на съня и тяхната продължителност.

Изследователите установяват, че за хората, които по-често изпитват прекъсвания на съня си е два пъти по-вероятно да развият когнитивни проблеми, в сравнение с тези, при които няма такива прекъсвания.

Според Ленг „ имайки предвид, че знаците на Алцхаймер започват да се проявят няколко десетилетия преди същинските симптоми, разбирането на връзката между съня и когнитивното здраве в по-ранни етапи от живота е от критично значение за определяне на рисковите фактори за това заболяване.“

Други проучвания също установяват, че прекъсванията на съня са важен фактор за развитието на когнитивни трудности.

Прекъсвания на съня в средна възраст може да има по най-различни причини, включително физиологични като менопауза или психологически, като стрес на работното място.

„Нужни са още изследвания, за да се оцени доколко е съществена тази връзка в различните етапи от живота и да се идентифицират критични периоди, в които добрият сън е по-силно асоцииран с когнитивните способности.“ казва още Ленг.

Бъдещи проучвания в тази сфера могат да помогнат за предотвратяването на Алцхаймер.

Източник: Euronews