Гърция е напът да легализира гей-браковете

492
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Планът на дясноцентристкото правителство на Гърция да легализира гражданските бракове между партньори от един пол е на път да се осъществи, след като получи сериозна подкрепа от лявата опозиционна партия Сириза. Нейният лидер, Стефанос Каселакис заяви, че партията ще подкрепи законопроекта при гласуването в парламента. Той самият е сключил граждански брак с партньора си от мъжки пол в Ню Йорк през миналия октомври.

Подкрепата на Сириза ще е достатъчна за приемането на закона. Управляващите имат 158 от 300  гласа парламента. Очаква се, че около 10 души ще гласуват против, но с помощта на 38-те гласа на партията на Каселакис, проектозаконът ще получи одобрение

Според премиера Митцотакис, реформата ще уреди браковете между партньори от същия пол, но им забранява да имат деца чрез сурогатство. Партньорите обаче ще получат пълни родителски права над вече родени деца.

Според Сириза, е трябвало да се разреши сурогатсвото. Към момента в страната е разрешено да се използва сурогатна майка само от жени и то при условие, че жената не може да износи дете по здравословни причини.

Още през 2015 г. Гърция легализира партньорството между хора от един пол, а според проучвания на обществените нагласи, хората са разделени по равно относно подкрепата за брак между хора от същия пол, но повечето са против даването на пълни родителски права на такива двойки. Отглеждането на деца от гей-двойки е и основен фокус на възраженията от страна на църквата.

Проектозаконът ще се разглежда в парламента и евентуално ще се приеме в рамките на следващите седмици.

Източник: AP News