Птичият грип се прехвърли на бозайници в Антарктика

378
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Епидемията от птичи грип в субантарктическите райони за първи път се прехвърля и към бозайници, казват британските власти.

През октомври, изследователите от Британския институт за изследване на Антарктика потвърдиха първия случай на щам на силно заразен притчи грип, наречен HPAI в антарктическа птица от семейството на Морелетниците на остров Южна Джорджия. Това е британска територия, на изток от Фолклендските острови в Южния океан.

Същият щам е установен сега в мъртви тюлени на острова. Това е първият път, когато щам на птичи грип се установява в бозайници.

Вирусът се среща често при морските птици, а конкретният щам вероятно е достигал до острова при миграцията на птици от Южна Америка.

Пробите са събрани през декември и показват наличие на щама в два вида тюлени, два вида чайки и птици от семейство Морелетници. Установен е и още един щам в пробите.

Антарктика и крайбрежията ѝ са дом на над 100 милиона птици, шест вида тюлени и 17 вида китоподобни.

„Имайки предвид уникално биоразнообразие в района, е много тъжно и притеснително да видим това заболяване да се разпространява и сред бозайниците.“ казва Иан Браун от Агенцията по опазване на растенията и животните на Великобритания.

„Ако птичият грип продължи да се разпространява в субантарктическия регион, това може значително да увреди крехката екосистема и потенциално да постави в риск много морски птици и бозайници.“ добавя той.

Албатроси и други птици, които се срещат там дават отрицателни проби за вируса.

През миналата година имаше рекорден брой епидемии от птичи грип в много страни, включително Япония и Дания.

Източник: CNN