Първият турски астронавт отива на МКС

808
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Първият турски астронавт и още трима европейци излетяха от Флорида, в посока Международната космическа станция в последната мисия на старт-ъп компанията Аксиом Спейс.

Четиримата са транспортирани с кораба Крю Драгън на Спейс Екс, който редовно извършва такива полети.

Това е третата мисия, организирана от Аксиом за последните две години, а клиенти са им астронавти, спонсорирани от различни правителства или частни инициативи. Цената на едно място на борда е 55 милиона долара.

Четиримата астронавти ще останат на МКС 14 дни и ще проведат повече от 30 научни експеримента, свързани с ефектите на космическите полети върху човешкото здраве.

Мисията има и символично значение, защото показва нарастващия брой нации, които изпращат астронавти в орбита.

С изпращането на Alper Gezeravcı , Турция се присъединява към страните, стъпили на МКС. Той е 44-годишен ветеран от ВВС. Заедно с него са италиански полковник на 49, пилот на мисията, шведски авиатор на 43 и командирът – 65-годишен пенсиониран астронавт от НАСА, живеещ в Испания. Това е и първата изцяло европейска комерсиална мисия в космоса, разказват от Аксиом.

През май 2023 г. на подобен полет до МКС,  Аксиом изпрати първата жена от Саудитска арабия в орбита.

Аксиом е компания, създадена преди 8 години от бивш мениджър от НАСА и е една от малкото компании с планове за комерсиална космическа станция в орбита, която евентуално да замени сегашната след като тя бъде „пенсионирана“ около 2030 г.

Източник: Reuters