Кои са най-богатите хора в света?

1069
Добави коментар
AleksM
AleksM

Милиардерите играят огромна роля в оформянето на световната икономика, политика и филантропия. Световното милиардерско население продължи да нараства през 2024 г., като се увеличи с 4%. Броят на милиардерите в света е 2640 души. Колко струва да си богат? Мултимилиардерите могат да се възползват от набор, от данъчни облекчения, за да компенсират отчетените приходи. Могат да не плащат данък върху дохода си, за последните години и много други привилегии.

Кои са най- богатите?

Илон Мъск

Той е роден в Южна Африка, инженер, индустриален дизайнер и технологичен предприемач. Ако се вълнувате от бъдещето на света, вероятно сте виждали Мъск. Той основа PayPal, Tesla Inc, SpaceX, The Boring Company и Neuralink. Като съосновател и главен изпълнителен директор на Tesla, Илон ръководи целия продуктов дизайн, инженеринг и глобално производство на електрически превозни средства. Батерии и продукти за слънчева енергия, на компанията. От създаването на компанията през 2003 г. мисията на Tesla е да ускори прехода, на света към устойчива енергия. Първият продукт на Tesla, спортният автомобил Roadster, дебютира през 2008 г., последван от седана Model S, който беше представен през 2012 г., и SUV Model X, пуснат на пазара през 2015 г.

Като водещ дизайнер в SpaceX, Илон наблюдава разработването на ракети и космически кораби, за мисии до около земна орбита и в крайна сметка, до други планети. През 2008 г. SpaceX Falcon 1 беше първата частно разработена ракета с течно гориво, която достигна орбита, а SpaceX през 2017 г., за първи път изкара отново ракета Falcon 9 и космически кораб Dragon. Надграждайки тези постижения, SpaceX разработва Starship. Това е транспортна система за напълно многократна употреба, която ще превозва екипажи и товари до Луната, Марс и отвъд. Като пионери в ракетите за многократна употреба, SpaceX преследва дългосрочната цел, да превърне хората в много планетен вид, чрез създаване на само поддържащ се град, на Марс.

Илон е и главен изпълнителен директор на Neuralink, която разработва интерфейси, мозък-машина с ултрависока честотна лента, за свързване на човешкия мозък с компютри.

Той също така стартира The Boring Company, която съчетава бърза, достъпна технология за тунелиране, с изцяло електрическа система за обществен транспорт. За да облекчи задръстванията в градовете и да даде възможност, за високоскоростно пътуване на дълги разстояния. Компанията Boring изгради тунел за научноизследователска и развойна дейност с дължина 1,15 мили в Хоторн и в момента изгражда Vegas Loop, система за обществен транспорт в конгресния център на Лас Вегас. Преди това Илон съоснова и продаде PayPal, водещата в света система за интернет разплащания, и Zip2, една от първите услуги за интернет карти и упътвания.

Бернар Арно

Бернар Жан Етиен Арно е френски бизнес магнат, инвеститор и колекционер на изкуство. Той е съосновател, председател и главен изпълнителен директор на LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SE, най-голямата компания за луксозни стоки в света. В крайна сметка компанията е създадена, чрез сливане на двата бизнеса. Louis Vuitton е много успешна луксозна, модна марка, а Moet Hennessey е обединените производители на шампанско и коняк. Той започва професионалната си кариера, като инженер, в строителната компания Ferret-Savinel. Последователно е повишен на различни изпълнителни, управленски позиции, преди да стане председател през 1978 г. Бернар Арно остава там до 1984 г., когато предприема реорганизацията на холдинговата компания Financière Agache. Той върна групата към рентабилност, като се зае със стратегия, за развитие на водещата световна компания за луксозни продукти. В този процес той възроди Кристиан Диор.

През 1989 г. г-н Арно става мажоритарен акционер на LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton, създавайки водещата световна група, за луксозни продукти. От тази дата Арно е председател и главен изпълнителен директор на компанията. Той е и президент на борда на директорите на Groupe Arnault S.E. , неговия семеен холдинг.

Джеф Безос

Джеф Безос основава гиганта за електронна търговия Amazon през 1994 г. от гаража си в Сиатъл. Той се оттегли като главен изпълнителен директор, за да стане изпълнителен председател през юли 2021 г. Сега той притежава малко по-малко от 10% от компанията.

Освен Amazon, Безос основа компания за космически полети, Blue Origin, през 2000 г. Blue Origin купи стартова площадка в Тексас скоро след това и планира да представи екипажен суборбитален космически кораб.

Безос купува The Washington Post и свързаните с него публикации, за 250 милиона долара през 2013 г. През 2018 г. нетното състояние на Безос е изчислено на 112 милиарда долара, което го прави най-богатият човек в света. Той и съпругата му Макензи се разведоха през 2019 г. след 25 години брак и той прехвърли една четвърт от тогавашния си дял от 16% в Amazon на нея. Безос е дарил акции на стойност над 400 милиона долара, през 2022 г., което засилва присъствието му в различни организации, с нестопанска цел. Въпреки, че не е ясно, кои организации са получили тези акции.

Amazon започва, като онлайн книжарница и оттогава се разширява. Вече предлага различни продукти и услуги за електронна търговия, включително видео и аудио стрийминг, облачни изчисления и изкуствен интелект. Това е най-голямата компания за онлайн продажби в света, най-голямата интернет компания, по приходи и най-големият доставчик, на виртуални асистенти и облачни инфраструктурни услуги, чрез своя клон Amazon Web Services.