Рецепта за пилешко ястие достигна до индийски съд

710
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Едно от любимите по цял свят индийски ястия – пиле с масло, стана обект на съдебен спор в Индия, когато два ресторанта изявиха претенции към оригиналната рецепта.

Съдебното дело се превръща в сензация в Индия и изправя едни срещу други две популярни в Делхи вериги за хранене – Моти Махал и Даряган.

Според веригата Моти Махал, нейният основател е създал рецептата през 30-те години на 20 век, когато отваря първият ресторант. В 2752 страници семейството, което управлява веригата разказва на съда за произхода на ястието. Те съдят конкуренцията си, които си присвояват правата за оригиналната рецепта и искат компенсация от 240 хиляди долара.

Даряган, верига, основана през 2019 г. пък твърди, че член на тяхното семейство е партнирал при отварянето на първия Моти Махал през 30-те и именно той е измислил рецептата, затова и те имат право да предявяват претенции за изобретяване на ястието.

Случаят привлича вниманието на юристи от областта на интелектуалната собственост, защото е трудно да се установи категорична собственост над толкова популярна рецепта и ще трябва да се разчита на свидетели, които са яли пиле с масло през 30-те и 40-те години и ще могат да свържат храната с конкретен ресторант.

Пиле с масло е на 43-то място в списъка на „най-добрите ястия“ на организацията TasteAtlas, избрано с гласовете на над 400 хиляди души, както е и второто любимо индийско ястие, след класическия хляб наан.

Второто изслушване на съда по заплетения казус е насрочено за месец май.

Източник: Reuters