Последен полет за марсианския хеликоптер на НАСА

518
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Хеликоптерът на НАСА, Индженюити осъществи последния си полет а въпреки че 1.8-килограмовата машина завинаги ще остане на марсианската земя, принос на Индженюити за развитието на науката и познанието ни за Марс вече са част от историята.

Индженюити има повреда в единия от роторите и ще остане на мястото на последното си кацане, а НАСА официално обяви край на мисията, която струва 85 милиона долара.

Първоначално е планирано Индженюити да е кратко демо, но той успява да направи 72 полета в рамките на 3 години. Има над 2 летателни часа и е изминал цели 18 километра, което е 14 пъти повече от предвиденото. Издигал се е на 24 метра и е летял със скорост до 36 км/час.

„Знаехме, че този ден е неизбежен, но това не прави [обявяването на края на мисията] по-лесно.“ каза Лори Глейз от НАСА. „ Няма да бъде достатъчно да кажа, че той надмина очакванията ни.“

Индженюити пристига на Марс заедно с роувъра Perseverance през 2021 г. и действа като негов „разузнавач“ доказвайки, че летенето е напълно възможно в разредената атмосфера на Марс.

Снимки от последния му полет показват, че един или повече от роторите му са се повредили по време на кацането и може би е паднал. Роторите вече не могат да се използват, казват от НАСА.

При последния си полет, Индженюити се издига на около 12 метра, след което спуска. Хеликоптерът  губи връзка с роувъра на около метър от земята. След като се възстановява комуникацията, екипът установява  повредата в роторите. Не е ясно защо се е загубила връзката.

Успехът на Индженюити обаче е безспорен и поради това, НАСА включва два мини хеликоптера към следващата си мисия до Марс.

Източник: AP News