Осъдиха Тръмп да плати 83 милиона обезщетение

485
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Бившият американски президент и най-вероятният кандидат на Републиканската партия на следящите президентски изброи през ноември 2024 г. е осъден от съдебно жури да плати 83 милиона долара обезщетение на журналиста Джийн Каръл, за атаките в социалните мрежи, довели до разрушаванe на репутацията ѝ, които използва срещу нея след като тя го обвини в сексуално посегателство.

През миналата година съдът отсъди в полза на Каръл по обвинението за сексуално посегателство и тя получи обезщетения от 5 милиона долара. След като Каръл открито призна за събитията, случили се през 1996 г. Тръмп и последователите му започват да а заплашват и тормозят, наричайки я „лъжец“ и „откачалка“, което унищожава кариерата. Именно по тези обвинения Тръмп ще трябва да плати още 83 милиона.

След края на делото, Каръл написа“ Това е голяма победа за всяка жена, която се изправила, след като е била свалена на земята и голяма загуба за всеки насилник, който се е опитвал да държи такава жена на земята.“

Тръмп не остава в залата, за да чуе окончателната присъда и в изявление нарече решението „ Абсолютно нелепо“ и повтори твърдението си, че съдебната система на страната се използва от управляващите за пресладване лично срещу него.

Адвокатът му Алина Хаба заяви, че присъдата е такава, понеже „опонентите на Тръмп го съдят в щати, в които знаят, че ще получат такова жури“.

Тръмп ще обжалва, както направи и предишният път.

Засега няма доказателства Байдън или друг представители на Белия дом за са повлияли някои от делата срещу него, но реториката на Тръмп се харесва на последователите му.

Срещу бившия президент има общо 91 криминални обвинения, свързани с опита да се попречи на законно избраният президент яда встъпи в длъжност през януари 2020 г., за неправилна употреба на конфиденциални документи, за даване на подкуп на порно актриса, както и за подаване на неверни данни, свързани с финансовото му състояние.

Тръмп използва тези обвинения като „доказателство“, че срещу него има политическо преследване и често използва обидни думи към представители на съда и прокуратурата, напуска демонстративно залата.  Давайки показания, Тръмп често се отклонява от темата и нарича делата „лов на вещици“ или „измама“, което предизвика съда няколко пъти да ограничава изказванията му до конкретни въпроси, касаещи темата.

Източник: AP News