Японският апарат на Луната възстанови захранването си

646
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

СЛИМ, апаратът на японската космическа агенция JAXA възстанови захранването си. Това се случва повече от седмица след като кацна успешно, но загуби комуникация със Земята поради липса на електричество заради неправилно разположени соларни панели.

JAXA възстанови комуникацията си с апарата почти 9 дни след като СЛИМ кацна изключително прецизно на точно определено място и превърна Япония в петата страна, достигнала Луната.

Слим вече ще може да си генерира енергия и започна работата, за която беше изпратен там – анализ на композицията на скалите по лунната повърхност с многоканална спектрална камера в търсене на произхода на Луната.

СЛИМ се приземи едва на 55 метра от определеното си място за кацане, в кратер, близо до лунния екватор на 20 януари, а JAXA обяви, че това е резултат от подобрение на технологията за прецизно кацане, която може да с използва за бъдещи мисии.

Апаратът загуби тяга в единия от двигателите си точно преди кацането по неизвестни причини и в резултат, се отклонява от целта си. Въпреки тази трудност, се приземява успешно. Поради отклонението обаче, соларните панели остават разположени на запад, не могат да генерират енергия веднага и СЛИМ остава само с батериите си, които са изключени от командния център след като получават всичките необходими данни.

От JAXA не казват колко време ще действа мисията, но от предишни изявления знаем, че СЛИМ не е предвиден да оцелее лунна нощ, а следващата такава започва в четвъртък

Източник: AP News