Турист в парка на диамантите намери 7.46 картов образец

602
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Джулиен Навас, турист от Париж отива в САЩ да гледа изстрелването на лунната мисия от Кейп Канаврал във Флорида и решава междувременно да посети парка Кратерът на диаманатите, където намира осмия най-голям диамант, записан в историята на парка.

Кратерът на диамантите е парк в щата Арканза, открит през 1972 г. и едно от малкото публично достъпни находища на диаманти.

Откритието на Навас се случва след валеж, който отмива част от почвения слой и така открива минерали, сред които и диаманти. Повечето големи образци, открити в парка са намерени почти на повърхността, а почвата се разорава редовно, за да се подпомогне естествената ерозия и да се открият още от скъпоценните камъни.

Търсенето на диаманти в парка е забавление за посетителите, което обаче не е лесно и Навас разказва, че се е помъчил няколко часа. След като показва откритията си на служителите, се оказва, че е притежател на един от десетте най-големи образци, намирани в парка. Диамантът е 7.46 карата, с размер на драже, заоблен и с тъмнокафяв цвят, а Навас го кръщава на името на годеницата си – Карин.

Средно на ден посетители на парка откриват един или два камъка. Диамантите се образуват под високо налягане преди милиони години в слой дълбоко под повърхността – 100 и повече километра и се изнасят на повърхността под влияние на различни геологични процеси. В случая а парка Диамантен картер, е имало вулканично изригване, преди около 100 милиона години.

Източник: CNN