Къде се намират, най-красивите коралови рифове, в света?

468
Добави коментар
AleksM
AleksM

По цялата планета можете да намерите невероятни коралови рифове. Поддържайки екзотичен набор от морски видове, кораловите рифове играят важна роля в нашите океански екосистеми. Независимо дали сте ентусиаст на гмуркането с шнорхел или квалифициран гмуркач, кораловите рифове са невероятни места за изследване. Въпреки, че всички знаем за Големия бариерен риф, има много други важни рифови системи за откриване. Днес много от кораловите рифове в света, са застрашени поради изменението на климата и замърсяването. Ето защо е важно да уважаваме тези живи организми и винаги да следваме местните указания, когато посещаваме коралови рифове, за да запазим нашите рифови системи цветни и процъфтяващи! А ето и нашите предложения за уникално подворно изживяване.

Голям бариерен риф, Австралия

Най-известният от всички коралови рифове, Големият бариерен риф е най-големият на земята. Разположен край бреговете на Куинсланд, Австралия, Големият бариерен риф се състои от хиляди отделни рифове. Простиращ се на 1400 мили надолу по брега на Източна Австралия, този подводен свят е на върха на списъците на всички гмуркачи! Тук ще намерите всичко, от китове минки до манти и от акули до риби клоуни. Като едно от 7-те природни чудеса на света, това място е задължително. Но не е нужно да сте водолаз, за да изпитате сами този подводен пейзаж. Обиколките с лодка, със стъклено дъно и гмуркането с шнорхел позволяват на всеки да посети Големия бариерен риф.

Коралов риф в Червено море, Египет

Една от най-старите рифови системи в света, кораловият риф в Червено море, се намира край бреговете на Египет, Израел и Джибути. Приблизително 1200 мили дълъг, рифът се състои от най-малко 300 вида твърди корали. Любопитно е,че повече от 1000 вида риби обитават този коралов риф. Наистина, това е едно от най-популярните места за гмуркане на земята, с топли води през цялата година. Ако искате да разкриете богатия подводен свят, посетете Националния парк Рас Мохамед, защитено място, където можете безопасно да изпитате най-доброто от тази рифова система. Ако предпочитате да се гмуркате с шнорхел, много курорти на Червено море, в Египет предлагат гмуркане с шнорхел и екскурзии с лодка, подходящи за начинаещи.

Коралови рифове в Белиз

Част от по-широкия Мезоамерикански коралов риф, Белизкият бариерен риф гъмжи от морски живот. Дом на най-дългия, непрекъснат бариерен риф в западното полукълбо, тази система от коралови рифове е сред 10-те най- добри место за гмуркане, в света. Неговите изобилни корали осигуряват набор от цветни цветове в зависимост от времето на годината. Но най-голямата атракция е Голямата синя дупка. Гигантска морска дупка, видима от космоса. Опитните водолази могат да изследват вътрешността на пещерата. Това изживяване, със сигурност ще бъде уникално и незабравимо. Малко хора могат да се похвалят с това, че са се гмуркали в гигантска морска дупка.

Коралови рифове на Малдивите

Не само луксозни курорти и ол инклузив хотели, Малдивите са и невероятна дестинация за гмуркане. Това се дължи на неговите невероятни системи от коралови рифове, дом на някои от най-екзотичните и красиви подводни видове в света. Там има около 70 отделни коралови атола и над 1000 вида риби, включително манти, китови акули и различни видове морски гъби. За съжаление, затоплянето на температурите на океана е повлияло негативно на рифовете там. Въпреки това, те показават признаци на обновен живот, през последните няколко години. Разбира се, топлите води означават, че тази рифова система може да се ползва по всяко време на годината. Отидете на гмуркане с шнорхел, отправете се на гмуркаща експедиция или просто се полюбувайте на цветните корали от удобствата на вашата вила над водата.

Коралови рифове Раджа Ампат

Кристално чистите води около островите Раджа Ампат, Индонезия, са непокътнати от човешкото замърсяване. Кораловите рифове там са невероятно девствени. Устойчиви на отрицателните ефекти от изменението на климата, рифовете Раджа Ампат предлагат на гмуркачите шанса да се насладят, на една от най-разнообразните подводни среди на земята. Там се срещат около 1500 вида риби и 300 вида корали. Освен това плажовете на пустинните острови и гъстите тропически гори, на тези острови привличат посетители, търсещи истинска връзка с природата.