Илън Мъск обяви успех за Нюралинк

478
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Илън Мъск обяви, че компанията Нюралинк е имплантирала успешно първия си чип в човешки мозък. Целта на компанията е да осъществи връзка между човешки мозък и компютър, като ползата ще бъде за всички, които се борят със сложни неврологични заболявания.

Нюралинк получи разрешение от американската администрация по храните и лекарствата да осъществи експеримента през май, което беше дългоочаквана победа за компанията.

След одобрението започва и 6-годпишен проект. Предвижда се робот да извършва интервенция и да имплантира много тънки нишки в част от мозъка, която контролира „намерението за движение“.

Това ще помогне на безжичния имплант да се зарежда, да записва и праща информация към мобилно приложение и да разкодира намерението за извършване на движение.

Мъск обяви, че първият продукт на компанията ще се нарича „Телепатия“ и с него ще можем да контролираме телефоните, компютрите и други устройства безжично, само с мисълта си.

„Първите, които ще го ползват са тези, загубили крайник.“ написа още Мъск.

Нюралинк далеч не е първата компания, която се опитва да свърже човешки мозък с машина. Базираната в Юта Блекрок Нюротек имплантира първия от много интерфейси, свързващи мозъка с компютър още през 2004 г.

Пресижън Нюросайънс, създадена от съоснователя на Нюралинк също цели да помогне на хората с някаква форма на парализа и предлага импланти, ползвайки по-щадяща процедура за поставяне.

Макар да сме далеч от масово ползване, съществуващите импланти работят, помагат за наблюдение на мозъчната активност и откриват кога човек има намерение да заговори – нещо, което ще помогне да се разкодира какво се случва в мозъка на хора, загубили способност да се движат или да говорят и евентуално те ще могат да възстановят част от способностите си.

Източник: BBC