Разкриха тайната на тардиградите

557
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Тардиградите са група микроскопични организми, които са известни с умението си да оцеляват в условия, при които други организми не могат да издържат. Те могат да преживеят екстремен студ, горещина, дори са пътували до МКС и могат да оцеляват в неблагоприятната среда на космоса.

Те успяват да оцелеят, защото изпадат в състояние на хибернация, при което изхвърлят водата от телата си и могат да останат така десетилетия.

Досега не беше ясно защо тардиградите могат да се приведат в състояние на хибернация преди да са необратимо увредени, но нови експерименти разкриват тяхната тайна.

Под влияние на стрес, например студ или горещина, тардиградите синтезират нестабилни свободни радикали. Това са кислород-съдържащи съединения, които са изключително реактивоспособни и ако се натрупат, могат да доведат до увреждане на тъканите.

Защитният механизъм на тардиградите се „включва“ когато цистеини – аминокиселини, част от специфични протеини в клетките на тардиградите, се свържат със свободни кислородни радикали. Това подава сигнал на животното, че е време да се предпази.

Обикновено, при състоянието на хибернация, тардиградите изсъхват до една четвърт от обичайния си размер, а отдавна се трупат данни, че имено цистеините в протеините имат отношение към механизма за оцеляване. Единственото нещо, което свързва способностите на тардиградите да оцеляват в най-разнообразни среди са свободните радикали, разказа Аманда Смитърс, основен автор на проучването.

Свободните радикали са обект на изследване и във връзка с човешкото тяло и защитни механизми, а изглежда, че хибернацията на тардиградите е директен резултат от опитът да се предпазят от тези съединения.

При първия неформален експеримент, целящ да установи дали този процес наистина е ключът към супергеройските прояви на тардиградите, Смитърс накарала един от изследователите, с които работи да полее тардигради с пероксид – нестабилно съединение, от което се отделят свободии радикали.

Веднага се забелязала реакция, а последвалите по-професионално извършени експерименти доказват хипотезата.

Според изследователите, механизмът на тардиградите може да помогне при създаването на високотехнологични материали, които да предпазват човешко тяло при екстремни условия. Например пожарникарите биха имали полза от материал, който ще си промени свойствата при излагане на определена прекалено висока температура и ще образува защитен слой за да предпази човека от изгаряния.

Механизъм, свързан със свободни радикали и реакцията към тях може да помогне и за по-добро разбиране на поведението на туморните клетки и разработване на медикаменти, които да таргетират защитните механизми на тумора.

Проучването несъмнено е пробив в областта и ще доведе до нови, още по-интересни и полезни разработки.

Източник: CNN