Еквадор декриминализира евтаназията

424
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Върховният съд на Еквадор декриминализира евтаназията и нареди на законодателите и здравните власти да разработят чернова на регулация, която ще узакони процедурата при определени условия.

Решението е резултат от съдебно дело, заведено от терминално болна жена, диагностицирана с амиотрофична латерална склероза или АЛС. Според решението на съда, на жената трябва да ѝ бъде позволено да си отиде достойно.

В Латинска Америка, подобно законодателство има в Колумбия. Лекарите там могат да използват медикаменти, за да прекратят живота на терминално болни пациенти. Подобни практики са законни в Белгия, Канада, Люксембург, Нидерландия, Нова Зеландия, Испания и някои австралийски щати.

В някои американски щати е разрешение асистирано самоубийство, при което пациентът сам взема медикаментите, предписани от лекар.

В решението на еквадорския съд се казва: „ Съдът счита, че повдигнатият въпрос е свързан с правото на достоен живот и свобода на личността. Следователно, след изследване заключаваме, че се допуска изключение от неприкосновеността на [човешкия] живот, когато има стремеж за защита на други права.“

Делото е заведено през 2023 г. от Паола Ролдан, която настоява, че „смърт с достойнство“ е право на „тези, които страдат или са страдали от сериозно, нелечимо заболяване“ и  трябва да им бъде разрешено „свободно и доброволно да сложат край на живота си“ за да спре „интензивната физическа и емоционална болка или страдание.“

В рамките на следващите 12  месеца трябва да бъде изработена регулация, която да имплементира решението, но съдът постановява, че решението трябва да бъде приложено спрямо Паола веднага след като тя изрази намерението си и даде информирано съгласие за процедурата.

Условието за разрешение на евтаназия е човек да изпитва интензивно страдание, причинено от необратимо нараняване или нелечимо заболяване. Всеки човек, отговарящ на тези условия, ще може да се възползва, след като законодателството е в сила.

 

Източник: AP News