Рекордно нисък брой пеперуди монарх

310
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Изследователи отбелязват рекордно нисък брой на вида пеперуда монарх, откакто се проследява числеността на популацията. Те са с 59 % по-малко тази година, а причината най-вероятно е свързана с използването на пестициди и климатичните изменения.

Годишното преброяване на пеперудите монарх не отчита индивидите, а хектарите гора, които обитават в една определена територия, западно от Мексико сити. Там пеперудите се събират близо една до друга по клоните на дърветата.

Пеперудите монарх са единствения вид пеперуди, извършващи годшина миграция от хиляди километри. Те тръгват от Канада и САЩ на юг, като различните популации имат няколко различни локации, където зимуват, а нито една пеперуда не преживява до завръщане, което ги прави изключителни и интересни за изследване.

Според властите в Мексико, тази година пеперудите заемат 0.9 хектара, а през миналата територията им е била 2.21 хектара.

Най-малка е бил територията им през 2013 – 0.67 хектара, а през 2022 г. е имало увеличение на териториите с 35 %, в сравнение с 2021 г.

Това е свързано със засушаването и климатичните промени, но и с човешката дейност. Пеперудите също изоставят някои от старите си територии и търсят нови.

Пеперудите се хранят с нектара на цветовете, така че наличието на пестициди и хербициди влия върху популациите им. Изсичането на гората, от която те имат нужда, също им влияе, а в случая то е и незаконно и месианските власти се опитват да предотвратят по-нататъшно унищожение на местообитанията им.

Източник: The Guardian

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари