Виаграта може би намалява риска от деменция

478
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Според ново проучване, медикаменти против еректилна дисфункция намаляват риска от деменция.

При мъжете, които ползват такива медикаменти, се наблюдава 18 % по-малък риск за развитие на Алцхаймер, установява проучването.

Нужни са повече изследвания, за да знаем със сигурност дали такива медикаменти могат да се ползват ефективно против деменция.

В проучването са участвали 270 хиляди мъже, които са диагностицирани с еректилна дисфункция, но нямат когнитивни проблеми.

55 % от тях са докладвали, че приемат медикаменти като силденафил (с търговско име „Виагра“), тадалафил, варденафил и аванафил, коиото имат един и същи ефект върху кръвоносните съдове и са медикаменти против еректилна дифункция.

Изследователите установяват, че има връзка между хората, използващи най-често тези медикаменти и намаленият риск от Алцхаймер.

„Въпреки че имаме напредък с нови терапии за Алцхаймер, които изчистват амилоидните плаки в мозъка при ранните фази на заболяването, имаме отчайваща нужда от терапии, които могат да предотвратят или забавят развитието на Алцхаймер“ каза д-р Рут Бауер, водещ автор на проучването.

Изследователи предлагат рандомизирано проучване, което да включва и двата пола, за да установят дали наистина има връзка между употребата на такива медикаменти и деменция.

Алцхаймер е сред най-разпространените форми на деменция и засяга около 7.8 милиона души в ЕС. Симптомите включват отслабване на паметта и другите когнитивни способности.

Медикаментите, използвани срещу еректилна дисфункция се взимат спорадично, така че заключението на изследването не е напълно сигурно, докато не се направят още проучвания.

В борбата с деменцията обаче, използването на вече съществуащи медикаменти е обещаваща стратегия, заради трудностите при разработки на нови терапии и продължителното време, което това отнема.

Медикаментите като „Виагра“, първоначално са изобретени за лечение е на високо кръвно налягане и ангина.

Източник: Euronews