Робот ще изследва Антарктида

469
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Екип от изследователи тестват дрон, който ще помогне в изследването на ледения континент и в прогнозирането на влиянието на климатичните изменения върху чувствителната екосистема там.

Дронът е автономен и ще облита части от континента, които са недостъпни за изследователите.

Част от причините за липсата на достатъчно данни за континента Антарктида са условията там. Силни ветрове, ниски температури каквито няма никъде другаде по света и внезапни бури са само част от предизвикателствата, с които трябва да се справят изследователите на южния полюс. Летенето в такива условия изисква голям разход на гориво и представлява риск за пилотите, затова Британското дружество за изследване на Антарктика разработва специален дрон, който да върши това.

Той може да носи товар от 100 килограма и е с обхват около 1000 км. Има радар и камери по тялото и крилете, а маршрутът му ще е предварително програмиран и ще може да се следи в реално време.

Засега дронът ще се управлява от базата в Антарктика, а негов пилот ще е инженерът Ребека Туми, но амбицията е в бъдеще да се контролира директно от Великобритания.

Дронът използва 20 пъти по-малко гориво от самолет и така намалява и екологичното влияние на изследването.

Част от данните ще бъдат използвани, за да се подобри познанието за формата и топографията на ледения континент. Голяма част от кантината не описана, защото никой никога не ходил там.

Под леда в Антарктида се крият високи планини, някои от мащаба на Алпите, а топографията помага да научим колко бързо ще се стопят ледовете.

С помощта на радара, дронът ще картира подлежащата повърхност и ще се създаде детайлно изображение на топографията под ледовете.

По-доброто разбиране как ще се стопят ледовете на Антарктида ще допринесе и за подобряване на модела за повишаване на морското ниво, който сега е с множество неизвестни.

Освен топографията, дронът ще изследва и други аспекти от континента, като популацията крил, която е от жизнено значение за живота в океана.

Дронът е тестван във Великобритания и се очаква първият му полет в реални условия да бъде с близките седмици.

Източник: BBC