Украйна отказва да свали „Райфайзен“ от черния списък

536
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Украйна отказва да свали „Райфайзен“ от списъка със „спонсори на войната“, предизвиквайки най-голямата западна банка, все още оперираща в Русия, да прекрати комуникацията си с Москва.

В писмо, изпратено през миналия месец, украински официални лица задават въпроса какво всъщност върши „Райфайзен“, за да напусне Русия, тъй като повечето планове изглеждат недовършени и неясни.

„Остават няколко неясноти.“ се казва в писмото, което пречи банката да бъде премахната от черния списък.

Райфайзен изрази намерение да прекрати бизнеса си в Русия миналата година,  но това още не се е случило досега.

Говорител на банката каза, че не могат да се обвържат с конкретен период за напускане на Русия, тъй като това зависи от одобрението на регулатора.

Черният списък на Украйна за „спонсори на войната“ няма законово значение, но е символично важен и представя „Райфайзен“ в лоша светлина пред австрийките власти и политически фигури.

През декември, австрийски политици успяха да издействат временно сваляне на банката от списъка, в замяна на подкрепа за поредния пакет санкции на ЕС срещу Русия.

Австрия официално подкрепя Украйна, но според източници на „Ройтерс“, правителството не желае да прекъсне изцяло дългогодишните си връзки с Русия, надявайки се в някакъв момент нормалните отношения да бъдат възстановени.

Освен това, според австрийското правителство, „Райфайзен“ е обвинена нечестно, тъй като други европейски банки, като италианската „УниКредит“, също оперират в Русия, но не са в черния списък.

„Райфайзен“ е единствената австрийска компания в този списък, заедно с още 48 световни брандове, наречени „международни спонсори на войната“.

Според официални лица в Украйна, банката не дава ясни индикации, че смята да изпълни решението си да напусне Русия в края на 2024 г. тъй като освен завяване на намерението, не са направени други стъпки и не е ясно как ще се осъществи изтеглянето. Банката засега продължава да е „временно“ премахната от списъка, но не и окончателно.

Източник: Reuters