Китайската „дипломация на пандите“ се завръща

464
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Китай планира да прати две гигантски панди в Сан Диего, възобновявайки политиката си на „дипломация на пандите“, с която заявява приятелските си отношения със САЩ.

Предишните заети от Китай панди на зоопарка в Сан Диего трябваше да се приберат вкъщи преди пет години. От зоопарка разказват, че вече имат всички разрешителни и очакват двойка китайски панди да пристигне при тях към края на лятото.

„Много сме развълнувани и обнадеждени.“ казва Меган Оуен, експерт по панди от зоопарка в Сан Диего. „Те изразиха огромно желание и ентусиазъм да стартират отново сътрудничество за пандите, започващо от зоопарка на Сан Диего.“

Женската панда в двойката е наследник на пандите Бай Юн и Гао Гао, които са живели в Сан Диего повече от десетилетие.

Видът гигантска панда е обект на десетилетия опазване и отглеждане в плен, за да се запази от изчезване поради интензивния антропогенен натиск. Сега популацията им живее почти изцяло в плен и нараства стабилно, но все още е малка – около 1800 животни.

Пандите са символ на приятелството между Китай и САЩ още от 1972 г., когато след нормализиране на отношенията между двете страни, Пекин подарява на Вашингтонския зоопарк две панди. По-късно Китай започва да заема панди и на други зоопаркове в САЩ и в други страни в жест, който е наречен „дипломация на пандите“ и освен че цели по-ефективно размножаване на пандите в плен, намеква и за приятелското отношение на Китай.

Пандите се заемат с договор, като повечето такива изтичат след 10-годишен период и дълго време са удължаван, но през последните няколко години, различни зоопаркове в САЩ започнаха да връщат пандите, заети от Китай, а разговорите за удължаване на договорите не доведоха до резултати. Това накара някои анализатори да смятат, че Пекин нарочно „изтегля“ пандите си, като намек за влошаване на отношенията със САЩ.

В края на миналата година обаче, президентът Си заговори за „пращане на повече панди“ което сигнализира за подобряване на отношенията.

Извън спекулациите, Китай има интерес от заемане на панди, тъй като естествените местообитания на тези животни са почти изцяло там, а те се размножават изключително трудно в плен и опитът на другите страни помага в тази задача.

„Имаме много познания и капацитет от последното ни сътрудничество, които ще можем да включим в следващото, както и да ползваме, за да обучим следващото поколение изследователи на панди.“ казва Оуен.

Китайски експерти ще дойдат заедно с пандите за обмяна на този опит.

Завръщането на пандите е не просто от полза за зоопарковете и международните отношения, а и допринася за опазване и възстановяване на вида.

„Говорим си за дипломация на пандите постоянно. Дипломацията е критична част и от усилията за опазване на вида.“ смята още Оуен.

Източник: AP News