Частна компания върна САЩ на Луната след 50 години

360
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Първото американско кацане на Луната след повече от 50 години беше осъществено от частната компания Intuitive Machines, която изпрати апарата Одисей.

Веднага след кацането, се появява проблем с комуникацията, така че от компанията потвърдиха, че кацането е осъществено успешно, но не дадоха подробности дали кацането е на определеното място, на южния полюс.

„Това, което можем да потвърдим без съмнение е, че нашето оборудване е на повърхността на Луната.“ каза директорът на мисията, Тим Крейн от контролния център на компанията в Хюстън.

Директорът на компанията Стив Алетмус каза: „Знам, че беше напрегнато, но сме на повърхността и предаваме. Добре дошли на Луната.“

Два часа след кацането, апаратът вече праща данни.

Това кацане „връща“ САЩ на Луната за първи път след историческата мисия Аполо, когато хора за първи път стъпват на сателита.

Intuitive Machines е първата частна компания, която приземява апарат на Луната. До сега, само държавно финансирани организации успяват да направят това, като последните са японската космическа агенция Jaxa, а преди това Индия.

През миналия месец, друга американска компания, Astrobotic Technology, се опита да изстреля свой апарат, но неуспешно. И двете компании са свързани с програма на НАСА. Одисей ще осъществи 6 експеримента за НАСА, а те съфинансират проекта със 118 милиона долара, което е част от усилията да се комерсиализират полетите до Луната, преди отново там да кацнат хора.

От НАСА поздравиха Intuitive Machines за успешното кацане. В последните часове преди кацането, навигационната система на апарата се чупи и докато апаратът прави допълнителна обиколка около спътника, от контролния центът включват експериментална система, която сработва в последния момент.

Апаратът ще работи около седмица, а освен експерименти за НАСА, той носи разработка на изолираща тъкан, на компания за спортни стоки, 125 мини скулптори на Луната от артиста Джеф Куунс и комплект камери от университета по Аеронавтика, които да снимат апарата.

Източник: AP News