Предците ни са обитавали Европа преди над 1 милион години

341
Добави коментар

Каменни инструменти, открити на територията на днешна Украйна показват човешко присъствие в Европа преди повече от милион години.

Ново изследване на артефактите разкрива най-старото известно досега присъствие на представители на семейството на вида Хомо Сапиенс – Хоминините – в Европа. Първите известни засега жители на континента са мигрирали от изток.

Първите изследвания на инструментите от тази локация, открити през 70-те години на 20 век разкриват, че те са на 800 хиляди години.

Сега изследователи използват нов метод за датиране, включващ анализ на радиоактивни частички в минералите. Те са създадени чрез космическо лъчение, което ги зарежда.

„Това е като космически часовник, който показва човешката история“ казва Роман Гарба, автор на изследването.

Лъчението създава космогенни нуклиди или изотопи. Изследователи измерват разпада им, който показва изключително точно колко време камъните са били заровени под земята, където не могат да получават космическо лъчение.

С датиране по новия метод, се оказва, че каменните инструменти са на възраст от 1.4 милиона години.

Мястото където са открито десетки хиляди инструменти е южната част на Украйна, но не са намерени човешки или животински останки, така че не ясно кой прародител на съвременния човек ги е ползвал. Може да са били Хомо еректурс. Според изследователи, това е първият вид от човешкото семейство, който напуска Африка, вървейки изправен.

Досега, най-старите човешки фосили, намерени в Европа са на 1.1 милиона години в Испания.

Новото открие ни дава и нова информация за Хоминините в Европа. То показва, че може би преди да колонизират южна Европа, предците са обитавали севера.

Климатът в Европа през периода на използване на каменните сечива е бил умерен, вероятно по-топъл от днешния, в условията на междуледников период.

Има нужда от още изследвания на мястото, където са намерени сечивата, както и околностите, за да се добавят подробности за обитателите на Европа толкова назад във времето, но към момента това ще бъде много трудно, поради войната в Украйна, смята Гарба

Източник: CNN