Защо празнуваме Международния ден на жените

326
Добави коментар

Международният ден на жените се отбелязва всяка година, за да отпразнува постижения на дамите, да повдигне темата за половата дискриминация в различни сфери и да промотира глобална подкрепа за жените.

През 1910 г. Клара Зеткин, активист за правата на жените и лидер на дамския офис на немските социалдемократи, вероятно вдъхновена от американските социалисти, предлага идеята за международен ден на жената.

На 19 март 1911 г. е отбелязан първият официален ден на жената, с над 1 милион участници в Австрия, Дания, Германия и Швейцария.

ООН признава този ден едва през 1975 г., от тогава го отбелязва ежегодно с различни събития и призовава повече страни да признаят и почетат „прояви на смелост и решителност от страна на обикновени жени, изиграли изключителна роля за своите държави и общества.“

Цветовете на международния ден на жената са лилаво, зелено и бяло, които символизират достойнство и справедливост, надежда и чистота.

В различните страни Международният ден на жената се отбелязва с различни събития. Някъде се организират шествия, а в други страни, например Грузия, Монголия, Черна Гора, Русия, Украйна, Виетнам и др. е считан за официален празник.

В Албания, Северна Македония , Сърбия и др., този ден се счита и за ден на майката. В Китай, много жени получават половин свободен ден, а в Италия се подаряват определени цветя.

През 1917 г. отбелязването на Международния ден на жената в Русия води до даване на историческото право на жените там да гласуват. Тогава, жените на Русия излизат на протест за „хляб и мир“ в навечерието на Първата световна война. Цар Николай II не бил доволен и наредил да застрелят всяка жена, която не се откаже от протеста. Те не се отказали, а това което последвало, довело до падането на царя. Правителството, сформирано след това, дало право на жените да гласуват.

Всеки ден на жената от 1996 г. насам има тема. Първата е „Празнуваме миналото, планираме бъдещето. Миналата година беше „Прегръщаме равенството“, а темата на тази година е “Инвестираме в жените: ускоряваме прогреса“. Фокусът е върху половото неравенство и активното включване на жените в дейности, които допринасят за подобряване на социално-икономическите условия и средата, в която живеем.

Източник: Euronews