Археолози откриха най-големия масов гроб в Европа

403
Добави коментар

Археолози са открили един от най-големите намирани досега в Европа масови гробове. Той е в южна Германия, в центъра на Нюрнберг. Там са открити над 1000 човешки скелета, най-вероятно жертва на епидемия от чума. Според експерти, може би има общо 1500-200 скелета.

Останките са открити по време на проучване с цел строеж на жилищна сграда.

Мелани Лангбайн, която се занимава с опазване на културно-историческото наследство на Нюрнберг казва:

„Тези хора не са погребани в обикновено гробище, макар да има гробища за жертвите на чумата в Нюрнберг. Това значи, че е имало голям брой починали, които е трябвало да бъдат погребани в кратък срок, без значение от християнските погребални ритуали.“

Поради това се смята, че епидемия като тази от чума, е най-вероятната причина за наличието на толкова много човешки останки там.

В Нюрнберг има чумни епидемии на всеки 10 години от 14 век насам, разказва Лангбайн.

Археолозите откриват, че възрастта на  масовите гробове е между 1400 и 1600 г.,  а намират и бележка от 1634 г., касаеща епидемията от чума, която убива над 15 хиляди души за периода 1632-1633 г. В нея се казва, че почти 2000 души са погребани близо до локацията на открития гроб.

Това е основателна причина да се заключи, че останките са на жертви на чумата от 1632-1633 г.

Джулиън Декер, чиято компания се занимава с изкопните дейности казва, че е изненадан:

„Нямаше никакви индикации, че там е имало някакви погребения.“ Когато са открити първите останки, той е мислел, че може да са на загинали при бомбардировки през Втората световна война.

Очаква се общият брой на телата да надхвърли 1500-2000, което ще превърне откритието в най-големия масов гроб в Европа.

Според Лангбайн, епидемията от 1632-33 г. е била сред най-лошите в Европа, в условията на 30-годишната война, когато Нюрнберг е бил заобиколен от чужди войски и хората едва са оцелявали и без епидемия.

Гробовете съдържат представителна извадка на обществото от този период, смятат изследователи. Те имат намерение да използват статистически похвати, за да установяват демографията и броя жители на града както и общото им здравословно състояние.

Преди това обаче телата трябва да бъдат изкопани, почистени и анализирани внимателно.

Това ще стане в сътрудничество с други институции, заинтересовани от откритието.

Източник: CNN