Свидетел срещу „Боинг“ е намерен мъртъв

287
Добави коментар

Бивш служител на компанията „Боинг“, които свидетелства срещу нея във връзка с неспазване на стандартите за производство, е намерен мъртъв.

Джон Барнет е работил за „Боинг“ 32 години, през 2017 г. се пенсионира, а дни преди смъртта си дава свидетелски показания в дело срещу компанията.

Барнет е на 62 години и умира от рана, която „сам си е нанесъл“ според доклада от аутопсията.

Той е работил като мениджър по качеството в завод на „Боинг“ и през годините неведнъж е казвал, че компанията използва части, които не са по стандарт, както и че има сериозни проблеми със системите, доставящи кислород при спешни случаи и една четвърт от тях не работят.

Според него, бързайки да спазят сроковете, от компанията не спазват всички протоколи за безопасност, не водят отчет на дефектни компоненти и някои от тях изчезват, а в други случаи се взимат части, които са предвидени за рециклиране и се инсталират на новите самолети.

Той е уведомявал мениджърите на компанията неведнъж, но не са взети мерки. Американската администрация по въздухоплаване обаче използва неговите показания при проверка на „Боинг“ и издава препоръки.

След като се пенсионира, Барнет води дело срещу компанията за това, че след неговите показания, компанията умишлено е навредила на кариерата му.

Миналата седмица, Барнет дава официални показания в съда по тези теми и се среща с адвокатите на „Боинг“. Когато не се появява на насроченото дело, за да продължи с показаният си, полицията започва разследване и го намира мъртъв в колата му, на паркинга на хотела, където е отседнал.

„Боинг“ каза във връзка със смъртта му „Натъжени сме от смъртта на господин Барнет, мислите ни са със семейството и близките му.“

Разследването срещу Боинг е резултат от инцидента с откачения по време на полет панел, намиращ се на мястото на аварийна врата, което предизвика проверки в производствените линии и протоколите за сигурност на компанията.

Източник: BBC