Сервитьори се състезават по улиците на Париж

438
Добави коментар

Париж е град, известен с множеството си кафенета и ресторанти, които привличат туристи, не само с кухня, но и с обслужване. Сервитьорите на Париж са известни както с невероятния си професионализъм и умения да се справят с наплива на клиенти, с привидна лекота, така и с непукизма и способността им да са учудващо груби. При всички положения обаче, да си сервитьор с Париж означава да си част от лицето на града и парижките сервитьори се гордеят с професията си.

Сега, Париж се опитва да възроди ежегодна традиция, която освен че предизвиква усмивки и приятни емоции, се фокусира и върху професионализма на персонала – сервитьори се състезават в продължение на два километра, носейки табла с кафе, чаша вода и кроасан.

В състезанието участва персонала на над двеста кафенета, повечето облечени с класически черен панталон или пола и бяла риза, за радост и забавление на събралите се наблюдатели.

Победителят в състезанието трябва да е бърз, но и внимателен, защото нещата на таблата не трябва да помръднат или да се разлеят по време на движението – трудна задача дори за най-добрите в професията.

Пренасянето на кафето и кроасана без щети по-скоро изискват бързо ходене, не точно бягане, така че гледката едва ли ще остави някого равнодушен.

Състезанието естествено не минава гладко, водата се разливат, хвърчат чаши, а един участник дори губи чувствителност в пръстите си, носейки таблата.

Това е традиция, която спира да се провежда преди 12 години, поради липса на бюджет от страна на общината. В навечерието на Олимпийските игри, които ще се проведат в Париж това лято, френските власти връщат традицията, като се стремят да популяризират спорта, както и „изключителността на френското обслужване.“

В състезанието участват и един от районните кметове на Париж, както и двамата заместник кметове, които отговарят за въпросите, свързани с Олимпиадата.

Състезанието се казва “Course des Garçons de Café” и за първи път се провежда през 1914 г. като начин за популяризиране на кафенета и ресторантите в Париж.

Източник: CNN