Съдия отхвърли иск на Мъск срещу НПО

303
Добави коментар

Федерален съдия отхвърли иск, заведен от Илън Мъск и „Екс“, срещу НПО, за доклади, в които групата разкрива реч на омразата на платформата. Според Екс, данните са събрани незаконно, а разкритията са „подвеждащи“ и водят до загуба на милиони долари.

В 52 страници, съдията отхвърли иска, казвайки че целта е отмъщение за докладите, а не опазване на сигурността на платформата.

„Понякога не е ясно какво мотивира даден съдебен спор.“ написа съдия Чарлс Брейър от Калифорния. „Други пъти, оплакването е толкова безсрамно и гръмогласно насочено към едно конкретно нещо, така че няма съмнение каква е целта. Този случай представлява последното. Този случай е за наказване на ответника за тяхната позиция.“

В иска, „Екс“ обвинява „Центъра за противодействие на дигиталният омраза“ (CCDH) в нарушение на условията за ползване, когато те събират данни и написват доклада, в който се казва, че речта на омразата в „Екс“ се увеличава драстично след като Мъск придобива компанията и прекратява част от модерацията, както и че това е сред причините за напускането на рекламодатели.

Според „Екс“, компанията търпи загуби от порядъка на десетки милиони поради тези доклади.

Съдията наблегна и на ограниченията на твърденията на Мъск, за „абсолютна свобода на словото.“

Според съдията, групата е представила убедителни доказателства, че събирането на данни от „Екс“ представлява събиране на новини в съответствие с правата на групата и отхвърли възможността за повторно предявяване на същия иск.

„Съдът е притеснен, че желанието на корпорация „Екс“ да се действа спрямо твърдението, че е нарушен договора за ползване на платформата е ход, който ще принуди групата CCDH да вложи повече време и пари да се защитава.“ според него, не е правилно „Екс“ да продължи с делото, тъй като щетите, които ще нанесе на групата са очевидни и изясняват мотивацията на компанията.

Ако „Екс“ твърди, че публикациите на групата разрушават репутацията на платформата, това е едно, но Екс не казва това никъде, а искат „и двете“ – да накажат групата за публикациите, но не и да го направят ясно завявайки, че им е засегната репутацията, което би било по-трудно дело.

„Екс“ не се съгласява с решението и смята да го обжалва.

Източник: CNN