Асанж няма да бъде екстрадиран поради заплаха от смъртно наказание

472
Добави коментар

Великобританският съд постанови, че Джулиан Асанж не може да бъде екстрадиран в САЩ на основание обвинения в шпионаж, докато американските власти не гарантират, че той няма да получи смъртно наказание. Това е частична победа за Асанж, който публикува класифицирани документи на американското през 2010 г.

Двама върховни съдии казаха, че ще допуснат ново обжалване от страна на Асанж, освен ако американските власти не дадат гаранция в рамките на следващите три седмици, за това, което ще последва за него, при връщане в САЩ. Дотогава, Асанж ще остане в строго охраняван затвор в Лондон, където е през последните 5 години.

Съдиите казват, че САЩ трябва да гарантират, че Асанж, който е австралийски гражданин „ще получи права по първата поправка на американската конституция, каквито права имат и американските граждани и че няма да бъде наложен смъртно наказание“

САЩ ще има възможност да предостави такива гаранции на съда преди съдът да вземе окончателно решение дали Асанж ще бъде екстрадиран.

Според привърженици на Аснаж, той е журналист и има права, свързани с Първата поправка, които гарантират свобода на словото и на това основание, той разкрива действията на САЩ в Ирак и Афганистан, които са в интерес на обществото.

Според властите в САЩ, действията  на Асанж не са просто журналистика, тъй като те включват кражба и публикуване на класифицирани документи, които излагат на опасност много хора, включително иракчани и афганистанци, които са помагали на силите на САЩ.

Съдиите отхвърлиха 6 от 9 причини за обжалването, включително и обвинението в политическо преследване. Съдът също отхвърли и мотивацията, че ЦРУ разработва план за отвличането и убийството му, докато се намираше в посолството на Еквадор в Лондон, на основание, че нямат общо с искането за екстрадиция.

Съдът приема за основания, заплахата за свободата на словото на Асанж, твърдението, че ще бъде в неблагоприятна позицията поради това, че не американски гражданин и рискът да получи смъртно наказание.

Адвокатите на Асанж смятат, че дори да има такива гаранции, не може да се разчита на тях.

Според САЩ, Асанжд заговорничи с анализатор от американската армия с цел да проникнат в компютрите на „Пентагона“, откъдето да откраднат конфиденциални документи относно войната в Ирак и Афганистан и при екстрадиция в САЩ, ще бъде съден по 17 обвинения за шпионаж.

Източник: AP News