Австрия засили граничния контрол след легализация на марихуаната в Германия

721
Добави коментар

Австрия ще засили полицейските проверки в граничния район с Германия, след като Германия легализира притежанието на ограничени количества канабис за рекреационна употреба. Това казаха от Министерството на вътрешните работи на Австрия.

Новите правила за притежание на марихуана влязоха в сила в Германия от 1 април. Според тях, възрастни лица могат да притежават до 25 грама марихуана за лични нужди, свързани със забавление и отмора. Разрешено е и да се отглеждат ограничен брой растения за лична употреба.

В закона се предвижда и създаване на кооперативи или „клубове за отглеждане“, чрез сдружаване на лица над 18 години, като те ще действат като НПО-организации, ще отглеждат и продават марихуана само на членовете си и също ще са обект на строги регулации. Тази част ще влезе в сила от 1 юли.

Европейските страни имат разнообразно законодателство относно канабиса, както и различни подходи при разглеждане на случаи, свързани с притежание, употреба и разпространение на марихуана. Австрия няма намерение да следва примера на Германия и счита за приоритет да предотврати всяка търговия с канабис, преминаваща границата.

„Полицата ще провежда интензивни проверки, особено на зони в граничните райони, за да изземе пристрастяващи субстанции и да премахне шофьори, които са под влияние на наркотици от пътя.“ каза вътрешният министър Герхард Карнер.

„Това е изцяло за защита на всички, които ползват пътищата на страната.“ добави той.

Според Министерството на вътрешните работи, цивилни полицаи и специалисти по транспорта ще бъдат тренирани да разпознават симптоми на интоксикация и когнитивни трудности, в резултат на непосредствена употреба и ще бъдат пратени в граничните райони.

Източник: AP News