Нов пробив в ядрения синтез

688
Добави коментар

Изследователи в Южна Корея обявиха поредния малък пробив в технологията за ядрен синтез – нов рекорд за време, през което се поддържа температура от 100 милиона градуса или 7 пъти по-горещо от ядрото на слънцето. Такава температура е нужна, за да се осъществи синтез на водородни ядра, а поддържането ѝ за дълго време е важна стъпка напред към технологията.

Ядреният синтез цели да постигне същата реакция каквото има в звездите – синтез на ядрата на два водородни атома, при което се отделя количество енергия. Смятан за свещения граал на чистата енергия, ядреният синтез ще предостави неограничена енергия без замърсяване. За съжаление, постигането на това е изключително предизвикателство.

При достигането на такава температура, се образува плазма, в която се случат съответните реакции на синтез, а поддържането ѝ за продължителен период е ключът за комерсиализация на процеса.

Експериментът се провежда от Корейският институт по ядрен синтез и поддържа температура на плазмата от 100 милиона градуса за 48 секунди, по време на тестове през декември и януари. Предишният рекорд беше през 2021 г. и постигна  30 секунди.

Новият рекорд е резултат от промяна в някои от материалите, а цел на проекта е да се постигнат 300 секунди през 2026 г. – критичен период, след достигането на който ще могат да се планират и по-продължителни периоди на висока температура.

Това, което постигат в Южна Корея ще се използва в международния термоядрен експериментален реактор във Франция, най-големият такъв в света, целящ да докаже, че енергията от ядрен синтез е бъдещето на енергетиката.

Това е поредният малък пробив в технологията и малка стъпка напред, а обгръщайки се назад, виждаме как малките стъпки водят към голям напредък – само допреди няколко годни празнувахме 5-секунден интервал на поддържане на висока температура.

Източник: CNN