Море или планина, какво ще изберете за почивка през лятото?

318
Добави коментар
AleksM
AleksM

Когато лятото наближава и мислим за почивка, веднага се сещаме за безгрижните дни на слънчевите плажове. Но ако живеете близо до морето, ще ви се иска да разнообразите и ще предпочетете да си починете, някъде на спокойствие в планината. Каквото и да изберете, важното е да успеете да се насладите на почивните дни.

Почивка край морето

Да се изгубите в необятността на синьото море, привлича с възможността да успокоите ума си и да си починете. Ако обичате водата отидете на почивка на море. След като сте прекарали дните си в офис, без да можете да се насладите на слънчевите лъчи навън, е време да подишате малко чист въздух. А какво по-добро от морския въздух, за ревитализиране на тялото и зареждане с йод. В ритъма на вълните, слушайки песента на чайки или екзотични птици, слънцето ще ви зареди с достатъчно енергия, за следващите месеци. За да върнете цветовете на бледата си кожа след зимата или да избягате от ниските температури, не се колебайте повече и изберете плажна дестинация. Позволете на краката си да дишат, като ходите боси, в фин пясък и вода.

Ако обичате да плувате и да се гмуркате, чистите води ви предлагат невероятна фауна и флора за откриване. Морското дъно е идеално за гмуркане с шнорхел, но и за множество други дейности като водни ски, сърф, уиндсърф и др.

На пясъка децата ще се забавляват много, създавайки пясъчни замъци, а може дори да се върнете в детството с тях. Или започнете игра на плажен волейбол или футбол със семейството или приятелите, преди да се съберете за аперитив и барбекю с риба и миди. Престоят край водата е и възможност за посещение на музеи, зоологически градини и забавление в увеселителни паркове и аквапаркове.

Крайбрежни дестинации

Ако ви се почива край солена вода, но не можете да решите къде да отидете и се чудите, кои са топ дестинациите, вариантите са много. Първо трябва да решите дали ви се пътува на далеч или искате да си останете в България?

Чистите води на Индийския океан на остров Мавриций, привличат все повече и повече пътници всяка година. Какъвто и плаж да изберете, можете да опитате гмуркане или подводна разходка, те са задължителни ако сте на острова.

Друга невероятна дестинация са Сейшелските острови. С техните 115 острова, ще имате голям избор. Множество заливи, великолепни запазени пясъчни брегове и природни паркове ще зарадват и най-любопитните сред вас. А за още по-необикновено изживяване, между август и ноември със сигурност ще имате шанса да плувате с китови акули.

Друга дестинация, но също толкова красива е Португалия. Истински рай за сърфистите. Изправени пред борови гори или високи скали, португалските плажове са безупречни и на километрите крайбрежие крият превъзходни заливи.

В Гърция разнообразието от плажове е това, което очарова най-много. С над 3000 острова е невъзможно да не откриете вашето идеално, малко, пясъчно кътче. Растителността от кипариси, маслинови дървета и лози, прави гръцкото крайбрежие, едно от най- красивите в света.

Ако не ви се пътува на далеч и искате да си останете в Европа, Франция, е чудесен избор. Територия с разнообразни пейзажи и известна с легендарната си култура и великолепните си плажове. Гледките са като нарисувани от картичка.

Почивка на планина

Планината е много привлекателна и през зимата и през лятото. Ако се чудите кои стратегии да приложите, за да убедите семейството си, че ще си починете по- добре на по- хладно? Планинските почивки са точно за вас и ще бъдете достатъчно убедителни. През топлите месеци е приятно да отидете в планината, за да поемете глътка свеж, чист въздух. Благодарение на надморската височина ще се насладите на ползите от слънцето, върху тялото и настроението ви. Доказано, е че в планината почерняваме по-бързо, отколкото на морето. Освен това е възможност да отидете на спа, за да се отпуснете и да излекувате ежедневните болежки. Спа център, сауна, хамам и хидромасажни вани, всичко необходимо, за да презаредите батериите си.

Ходенето на планина през лятото е чудесен начин да се разтоварите от забързаното си ежедневие, през останалата част от годината. Няма нищо по-хубаво от трекинг в планината, за да избегнете тълпата по плажовете. А в горещите летни дни се насладете на мек климат. И големи възможности за разходки и посещения, които ви предлагат планинските райони. Насладете се на пешеходния туризъм, планинското колоездене, катеренето по дървета или водни спортове като рафтинг, кану и каяк. А ако на близо има планинско езеро, пак ще се насладите на водата, без да се налага да ходите до морето.

Планината ще ви предложи уникално кулинарно изживяване с изискани местни продукти. Сирена, колбаси, горски плодове, цял набор от ястия, на които да се насладите.

За вашата зимна или лятна ваканция, Северните Алпи, Швейцарските Алпи или Италианските Алпи имат изключителни малки хижички по склоновете. Каменните стени, откритите греди и големите еркери създават топла и забележителна обстановка.

В планината имате цял набор от дейности, които можете да практикувате. От уроци по ски, ако е зима, до туризъм по екопътеки, през лятото.

Ако не ви се пътува чак до Алпите и в България има невероятни планински местенца, на които ще успеете да си починете истински.

Понякога е трудно да изберем къде да почиваме, на море или на планина. Ако не можете да изберете, комбинирайте морски бряг и високи планини. Има много кътчета по света, които ще отговорят на очакванията ви.