Ултра бегач пробяга Африка

485
Добави коментар

Утра бегач от Великобритания завърши бягане от общо 16 хиляди километра, чиито маршрут прекосява континента Африка по дължина от юг на север

Ръс Кук, на 27 години завършва бягането през 16 страни за 352 дни, почти година след началото.

По време на бягането, той прекосява джунгла, пустиня, зони на въоръжени конфликти и е забавен от обир, нараняване и проблеми с издаването на виза.

Кук стартира на 22 април 2023 г. от Кейп Агулас, Южна Африка, което е най-южната точка на континента, надявайки се да успее да завърши бягането след 240 дни, като изминава по един маратон на ден. Дистанцията на класическия маратон е 42 километра.

Той и екипът му обаче са жертва на въоръжен обир в Ангола, при който са откраднато парите паспортите и екипировката им. Временно се налага прекъсване и в Нигерия, а поради липса на виза, за малко да не го допуснат в Алжир, но благодарение на помощта от Алжирското посолство във Великобритания, всички документи са представени навреме.

Кук разказва, че бягането му помага да се справи с лични проблеми, свързани с умственото здраве, а предишното му амбициозно ултра бягане е от Истанбул, до родния му град Уортинг, около 3000 километра, които той преодолява за 68 дни.

Африканското бягане събира над 800 хиляди долара под формата на дарения за организациите Running Charity, която работи с бездомни младежи, както и Sandblast, която се занимава с мигранти от Западна Сахара.

„Трудно е да опиша с думи 352 дни по пътя; много време без да видя семейството ми, приятелката ми.“ казва Кук преди последната отсечка, която той бяга заедно с много от привържениците си.

„Тялото ми изпитва много болка, но има още един ден, няма да се оплаквам.“ казва още той.

Кук планира да отпразнува завършването на трансконтиненталното бягане с парти на плажа, а първите му думи след финала бяха „Малко съм изморен“.

Източник: AP News