Първа човешка евтаназия в Перу

210
Добави коментар

В Перу извършиха първата евтаназия на човек, след като психолог с нелечимо заболяване води съдебна битка, за да получи от съда право да напусне света с медицинска помощ.

Ана Естрада се бори в продължение на 4 години за правото си да умре с достойнство, и се превърна в знаменитост в по-скоро консервативната държава, където евтаназията и т.нар. „асистирано самоубийство“ не са законни.

Ана се бори с нелечимо заболяване, което уврежда мускулите ѝ и тя не може да се движи. През 2022 г. върховният съд ѝ дава изключителното  право да реши кога да прекрати живота си и постановява, че тези, които ѝ помогнат в това, няма да попаднат под преследването на закона.

„Борбата на Ана за правото да умре с достойнство помогна да образоваме хиляди перуанци относно това право и важността на опазването му.“ казва нейният адвокат, Жозефина Миро Кесада. „Нейната битка премина границите на страната.“

Ана е на 47 и получа първите симптоми на заболяването като тийнейджър. На 20 започва да ползва инвалиден стол, защото не може да се движи. Тя завършва психология и става терапевт, като успява да се издържа изцяло сама.

През 2017 г. обаче състоянието ѝ се влошава и тя не може вече да става от леглото, диша трудно и се разболява от тежка пневмония.  Ана не може да пише, поради слабост в мускулите, но чрез аудио софтуер създава статията „ Ана за смърт с достойнство:“ където обсъжда проблемите си и решението и да търси евтаназия по законен път.

С помощта на перуанския омбудсман по човешки права, тя печели дело, което ѝ дава разрешение да се подложи на евтаназия, като участва в заседанията от леглото си , с видео връзка.

Когато получава разрешението, през 2022 г., тя казва на съда, че цени живота си и няма намерение да го прекратява веднага, но иска да има свободата да може да направи това.

„Искам да прибегна до евтаназия, когато вече не мога да понасям страданието в живота си“ казва тя. „И когато реша да го направя, ще бъде в мир и спокойствие“.

Източник: AP News