НАСА планира да инсталира 4G Луната

313
Добави коментар

Това не е научна фантастика от далечното бъдеще, а част от визията на НАСА и Нокиа за дългосрочно присъствие на хора на други планети. Те си партнират, за да построят клетъчна мрежа на Луната, която ще положи основите за работата на астронавти там.

Ракета на СпейсЕкс, която ще бъде изстреляна тази година, ще транспортира просто оборудване  за 4G мрежа до Луната, като системата ще се инсталира сама на южния полюс на Луната, след което ще се контролира дистанционно от Земята.

„Първото предизвикателство пред стартирането на тази мрежа е наличието на оборудване, подготвено за космоса, което да може да се включи без техник“ казва Уолт Енгелънд, заместник-администратор за някои програми на НАСА. Другото, не по-малко предизвикателство е, че това оборудване трябва да работи в трудните условия на Луната – екстремни температури и висока радиация.

Системата 4G е разработка на Нокия Бел Лабс и ползва специализирани, но достъпни на пазара компоненти. Тя ще бъде качена на лендър, построен от американската компания Intuitive Machines и след като бъде стартирана, ще свърже с лендъра чрез радио с две машини, чиято цел е да открият лед.

Едната машина, Lunar Outpost ще обикаля из района Shackleton Connecting Ridge, а другата, Micro-Nova, ще търси лед в един от кратерите, който никога не е обследван отблизо.

Снимките на местността ще се пращат до лендъра, след което до Земята чрез 4G мрежата. Ледът, ако се открие такъв на Луната, което се очаква, може да се използва за създаване на кислород, гориво и дори да помогне за изстрелване на мисии към Марс от повърхността на Луната.

Програмата на НАСА, „Артемис“, цели да прати астронавти на Луната в рамките на десетилетие, а подобна комуникационна мрежа е от изключително значение за това.

За момента, астронавтите ползват радио, но то не може да поддържа обмяна на информация с висока резолюция, каквато е нужна, за осъществяване на мисиите.

„Комуникацията на Луната е критично важна за „Артемис“, толкова критична, колкото елемент като електроенергията, водата или въздуха за други мисии.“ казва Енгелънд.

„Някой ден, тези усилия ще доведат до създаване на комуникационна мрежа на Луната, която ще даде на изследователите възможност да пращат данните, които са събрали директно, да говорят с контролния център и със семействата си сякаш вървят по улицата и разговарят по телефоните си.“смята той.

Такава мрежа би била нещо като „извънпланетарен интернет“, защото към нея ще могат де свързват различни устройства, което ще позволи на бъдещите колонизатори да си ползват смартфоните и да достъпват услуги, които се извършват на Земята.

Разработката на клетъчна мрежа, която да оцелее в космоса, да стигне до Луната и да работи там, значи, че ще можем да я ползваме, за да подобрим връзката на отдалечени локации на Земята, като ледените шапки, пустини или офшорни платформи.

НАСА си партнира с Нокиа по този проект, но той е само част от инициативата за построяване на фундамента, който би послужил за развитие на икономика на Луната в недалечното бъдеще.

Източник: CNN