Вечеря като в ресторант със звезди „Мишлен“, но в орбита

385
Добави коментар

Не е тайна, че храната, ползвана от астронавтите е в най-добрия случай ядлива, но нищо повече. Това обаче може да се промени скоро, след като готвач от световна величина се съюзява със старт-ъпа „Спейс Перспектив“ за да изнесе меню, достойно за ресторант със звезди „Мишлен“ в орбита.

Предвижда се през 2025 г., шестима души да  излетят в орбита около Земята с кораба Нептун, където да се насладят на вечеря, приготвена и сервирана от датския готвач Размус Мунк.

Той казва, че менюто е вдъхновено от влиянието на иновациите в космоса, а преживяването цели поглед от друг ъгъл, буквално и преносно, към проблемите на планетата.

„Искаме да разкажем истории чрез храната.“ Казва Мунк. „Искаме да разкажем и да почертаем някои от проучванията, извършени през последните 60 години.“

Корабът Нептун представлява капсула под налягане, закачена за балон, която ще се издигне на височина около 30 хиляди метра, а гостите ще вечерят, наблюдавайки изгрева.

Организаторите обещават, че преживянето ще е „извънземно“, а за да се насладите на вечеря в орбита, ще трябва да платите и подобна сума – 495 хиляди долара на човек.

Пътуването, заедно с вечерята ще трае 6 часа, а полетът няма да достигне до космоса, който започва на около 100 километра височина. Имайки предвид, че повечето комерсиални самолети летят на 10 хиляди метра височина, 30-те хиляди, предвидени от компанията не са малко.

Менюто обаче е коренно различно от храната, която ядат астронавтите.

Храната, която достига до МКС е дехидратирана и поставена в специални пакети, в които се рехидратира преди да се изяде.

Мунк смята да включи в менюто екзотични продукти като протеин от медуза и ядливи, светещи в тъмното звездички.

“А после ще си поговорим за разни неща, които се случват на планетата, като обезлесяването, глобалното затопляне, боклука в моретата.“ казва готвачът.

Той е собственик на ресторант в Копенхаген, награден с 2 звезди „Мишлен“ и определен като петия най-добър ресторант в света.

Основна тема на ресторанта е планетата, а храненето там включва цялостно изживяване, което далеч не се изчерпва само с храната и напитките.

Сега, Мунк иска да пренесе това в орбита.

Източник: CNN