Змийска стратегия за оцеляване: театрално симулиране на смърт

193
Добави коментар

Сивата водна змия, която се среща и у нас, прилага странна на пръв поглед стратегия, когато е заплашена от хищници: преструва се на умряла, като за повече убедителност играе истински „театър“ като се омазва със собствените си екскременти или симулира, че от муцуната ѝ тече кръв.

Ново проучване установява, че змиите, които прилагат тази драматизация, прекарват по-малко време в опит да избегнат смъртта, в сравнение със змиите, които не искат да играят театър.

И други животни симулират смърт като защитен механизъм срещу хищници, като например насекоми, риби, зеноводни, влечуги, птици и бозайници, но не винаги е ясно при какви условия и доколко тези стратегии сработват.

„Има противоречащи си теории за произхода на симулирането на смърт.“ казва Вукашин Бжелица, изследовател от университета в Белгард и един от авторите на изследването.

Според различните хипотези, това може да е целенасочен стратегия, а може да е и първичен защитен метод, подобен на замръзването неподвижно в стресова ситуация.

Да лежиш неподвижно обаче, давайки възможност на хищника да се възползва е рисковано, затова изследователите изказват хипотезата, че „театъра“ който някои змии играят всъщност означава, че те прекарват по-малко време в опасност.

За да изследват дали това е така, те отиват на място, където сивите водни змии са многобройни. Това са неотровни змии, които обитават места в близост до водни басейни. За проучването, изследователите улавят 263 броя такива змии и ги щипят, симулирайки атака от хищник, след което ги пускат в ограничен район и засичат колко време змията ще драматизира смъртта си.

Оказва се, че някои змии заслужават „Оскар“ за изпълнението си – те полягат с отворена уста, точно като мъртви, а в 28 от случаите от муцуната им покапва и кръв за няколко секунди; други се омазват в изпражненията си за по-добър ефект.

Омазването с екскременти би могло да откаже хищника от хранене точно с тази плячка, а кървенето е сигнал, че плячката е убита, което може да повлияе върху „апетита“ за лов на хищника. Змиите обаче го правят поради повишено кръвно налягане, вероятно резултат от силния стрес.

Змиите прекарват между 6 и 24 секунди, изигравайки смъртта си, но не всички индивиди правят това.

По-младите змии симулират смърт по-кратко, а новоизлюпените въобще не проявяват такова поведение.

Зашитата зависи и от пола на змията, температурата, размера, възрастта, наличието на храна в стомаха и фазата на размножителния период, както и опитът с хищници.

„Все още не е ясно как всеки индивид „преценява“ какво защитно поведение да прояви, а нашите наблюдения са ограничени тъй като включват взаимодействие с изследователи, а не такива в реалната им среда.“ казва Бжелица.

Подобни изследвания предстоят и за няколко други видове, а според изследователите, трябва да се проследи точната последователност на различните поведения, за да се изведе общото.

Източник: CNN