Възползвайте се от многобройните ползи за здравето от хляба с лимец

506
Добави коментар
AleksM
AleksM

Хлябът е основна храна в много култури по света и заема централно място на масата. Въпреки това, не всички видове хляб са създадени еднакви. Хлябът с лимец, направен от древното зърно лимец, придоби популярност през последните години поради своите уникални вкусови профили и множество ползи за здравето. В тази статия, с информация от фирма Simid, ще проучим защо хлябът с лимец трябва да бъде част от вашата диета.

Какво е хляб с лимец?

Лимецът е праисторически сорт пшеница, който е един от най-старите култивирани видове жито. Той има твърда, покрита със слой люспи обвивка, която го предпазва от вредители и болести. Това покритие също така придава на лимеца отличителен вкус и текстура, което го прави идеален за приготвяне на хляб.

Хлябът с лимец се произвежда чрез смилане на цели зърна лимец и смесването им с вода, мая и сол. Резултатът е хляб с богат, орехов вкус и плътна текстура, който е както засищащ, така и удовлетворяващ. Ако все още не сте пробвали такъв тип хляб, заложете на хляб Живена лимец.
bread with spelled

Ползи за здравето от хляба с лимец

• Подобрено храносмилателно здраве: Едно от основните предимства на хляба с лимец е неговото положително въздействие върху храносмилателната система. За разлика от съвременните сортове пшеница, лимецът не е генетично модифициран и съдържа всичките си три части – ендосперма, зародиш и трици. Тази непокътната структура означава, че хлябът с лимец запазва повече фибри от други видове хляб, насърчавайки здравословен храносмилателен процес и предотвратявайки запек.
• Без глутен: Докато някои хора могат да понасят глутена без проблеми, много други изпитват неприятни симптоми като подуване на корема, умора и кожни обриви поради чувствителност или непоносимост към протеина. Хлябът с лимец естествено не съдържа глутен, което го прави чудесен избор за тези, които спазват безглутенова диета.
• Високо съдържание на хранителни вещества: В сравнение с обикновеното пшенично брашно, брашното от лимец съдържа повече основни витамини и минерали като магнезий, калий, желязо, цинк и витамин Е. Тези хранителни вещества играят решаваща роля за поддържането на здрава имунна система, сърдечно-съдово здраве и мозъчна функция.
• Контрол на кръвната захар: Хлябът с лимец има нисък гликемичен индекс, което означава, че не причинява скокове в нивата на кръвната захар, когато се консумира. Това го прави по-здравословен вариант за хора с диабет или тези, изложени на риск от развитие на заболяването. Освен това високото съдържание на фибри помага за регулиране на скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта, осигурявайки стабилно освобождаване на енергия.
• Здравословно тегло: Консумирането на хляб с лимец може да помогне за поддържане на здравословно тегло поради високото му съдържание на фибри и ниското съдържание на калории. Фибрите ви помагат да се чувствате сити по-дълго, намалявайки желанието за закуски между храненията и контролирайки глада. Освен това, тъй като лимецът е с по-ниско съдържание на въглехидрати от обикновеното пшенично брашно, той няма да причини бързо покачване на кръвната захар, което води до съхранение на мазнини.
female feet stepping on a scale
• Сърдечно-съдова защита: Съдържанието на лимец на определени хранителни вещества, като магнезий и калий, допринася за здравето на сърцето чрез отпускане на кръвоносните съдове, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от инфаркти и удари. Освен това антиоксидантите, открити в лимеца, могат да помогнат за неутрализиране на вредните свободни радикали, които увреждат клетките и допринасят за развитието на сърдечни заболявания.
• Подобрена кожа, коса и нокти: Високите нива на цинк и витамин Е в хляба с лимец поддържат кожата хидратирана, насърчават растежа на косата и укрепват ноктите. Тези основни хранителни вещества също имат антиоксидантни свойства, които могат да помогнат в борбата с преждевременното стареене и да защитят клетките от увреждане.
• Подобрена костна плътност: Манганът, намерен в изобилие в хляба с лимец, играе жизненоважна роля в изграждането и поддържането на здрави кости. Този основен минерал подпомага усвояването на калций и насърчава образуването на костен материал, като по този начин намалява риска от остеопороза.
• Алергии и възпаление: Някои изследвания показват, че консумацията на храни на основата на лимец може да помогне за облекчаване на симптомите на алергия и възпаление, като сенна хрема и екзема. Смята се, че това се дължи на наличието на аминокиселината хистидин, която помага за стабилизиране на освобождаването на хистамин, съединение, свързано с алергичните реакции.