Първият чернокож кандидат-астронавт най-накрая излетя, на 90 години

156
Добави коментар

Американецът Ед Дуайт е първият чернокож кандидат за астронавт в историята и най-накрая, на 90 -годишна възраст успя да осъществи мечетата си и излетя в космоса благодарение на компанията на Джеф Безос

Дуайт е пилот от Еър Форс през 1963 г., когато е подложен от президента Кенеди за планирания тогава корпус на астронавтите, но е отхвърлен при избора.

Вече на 90, той излита в космоса на борда на капсулата на Блу Ориджин, за 10-минутен полет, заедно с още петима души.

„Мислех, че нямам нужда от това в живота си.“ казва Дуайт след преживяването.“ Но сега имам нужда от него в живота си…Развълнуван съм“

С този полет, Дуайт става и най-възрастния човек, летял в космоса – почти два месеца по-възрастен от Уилиам Шатнър, актьора от Стар Трек, който полетя през 2021 г.

Това е първият полет с екипаж на Блу Ориджин за почти две години, като компанията трябваше да преразгледа някои от стратегиите си, след инцидент през 2022 г. Полетите се възобновиха през миналия декември, но без екипаж, а това е седми полет на Блу Ориджин с космически туристи.

Заедно с Дуайт летят и четирима предприемачи от САЩ и Франция, както и пенсиониран счетоводител. Не се казва колко са платили за полета, но билетът на Дуайт е финансиран от неправителствената организация „Космос за човечеството“

През 1963 г. когато получава отказ, чернокожите астронавти са били дискриминирани, а първият чернокож астронавт Арналдо Тамайо Мендез, от Куба, излетял през 1980 г. с космическата програма на СССР. Първият чернокож американец излита три години по-късно.

Дуайт напуска армията през 1966 г. и сега се скулптурии, с фокус върху историята на чернокожите в страната, а някои от неговите скулптури също са летели в космоса.

Източник: AP News