В Япония изобретиха електрическа лъжица

478
Добави коментар

Не, не е каквото си мислите. Японската компания за производство на напитки, Кирин Холдингс, започва продажба на електрифицирана лъжица, която според изследователите, ще помогне за постигане на по-здравословни навици за хранене, като увеличава усещането за солен вкус, но без допълнителна сол.

През миналата година, тази технология печели т.нар. Ненобелова награда( Ig Nobel), която е нещо като пародия на истинската и се присъжда за странни и не особено практични, но все пак вълнуващи изобретения.

Кирин предвижда да продаде 200 такива лъжици в първо комерсиално производство, на стойност 127 долара всяка. Производителят предвижда поне 1 милион потребители в рамките н следващите 5 години.

Лъжицата е направена от пластмаса и метал, в сътрудничество с професор Хомей Миашита, който преди това демонстрира технология за подсилване на соления вкус с електрически пръчици за хранене. Ефектът се постига като се пуска слабо електрическо поле от лъжицата към концентрацията на натриеви йони, които са на езика. Така се постига подсилване на усещането за солен вкус.

От Кирин, които се фокусират все повече върху здравословния аспект на бизнеса си, смятат, че  такава технология ще има голямо значение в Япония, защото всеки възрастен там консумира двойно на количеството сол, препоръчвано от СЗО и местните здравни власти.

Голямото количество сол в диетата повишава риска от високо кръвно налягане, инсулти и други заболявания.

Лъжицата тежи 60 грама и се захранва от зареждаща се батерия.

Източник: Reuters