Прегрели маймуни падат от дърветата в Мексико

646
Добави коментар

Поради горещината в Мексико, продължаваща няколко седмици, маймуни ревачи падат от дърветата.

Ревачите са средноголеми маймуни, мускулести и достигащи около 90 см и 13-15 кг. Те са наречен така заради силните си, впечатляващи викове, които никак не съответстват на средния им размер. Поне 138 животни са открити мъртви през миналата седмица, а други са спасени от граждани и заведени във ветеринарни клиники.

„Пристигнаха в критично състояние, дехидратирани и с температура.“ казва д-р Серджо Валенцуела.

Горещините в Мексико, с температура стигаща до 45 градуса по Целзий, са причина за смъртта на поне 26 души, а според експерти ветеринари и биолози, най-вероятно стотици маймуни ревачи също са намерили смъртта си.

Подобни случаи се наблюдават от началото на горещините, около 5 май, и продължават и до сега.

Маймуните падат от дърветата поради остра дехидратация, а при сблъсъка със земята, ако са били по-нависоко, се нараняват още повече и умират.

Горещините обаче не са единственият фактор, допринесъл за това. Според експерти, унищожаването на горите, което намалява териториите и храната им също допринася, а се проверява и дали не са жертва на вирус.

Маймуните ревачи са любими животни за местните, които по техния рев, подобен на лъвски, се ориентират за настъпването на зората и залеза.

Желанието на хората да им помогнат обаче, е нож с две остриета, защото някои ги прибират в домовете си, където живеят други любимци и маймуните могат да пострадат заради тях, така че се организират специални „отделения“ за маймуните, за да могат да се възстановяват спокойно и в съответствие с нуждите им.

Събитието обаче говори и за по-голям опасност. Ревачите са вид, по който може да се съди за здравето на екосистемата. Това, че подобно нещо се случва с тях, означава, че нещо неочаквано се случва и с околната среда.

Източник: CNN