Нов рекорд за най-бързо изкачване на Еверест от жена

347
Добави коментар

24 часа и 26 минути без да спира и без да спи. Това е времето, за което Фунджи Лама, дама от Непал, изкачва Еверест и поставя нов рекорд.

Тя тръгва от базовия лагер към върха в 3.52 следобед на 23 май, изкачва се до върха на света за 14 часа и 31 минути, след което слиза за още 9 часа и 18 минути.

Поради времето в планината, Еверест може да се изкачи само в няколкото кратки летни месеци, така че „задръстванията“ не са рядкост и понякога се чака с часове за да продължиш.

Лама тръгва следобед и се изкачва през нощта, за да избегне този проблем. Според нея, между 21 и 22 май между втория и четвъртия базови лагери има около 6700 души.

Рекордът отчита изкачване от най-високия базов лагер, защото тялото има нужда от аклиматизация за да се справи с разредената атмосфера и Лама прекарва 3 седмици в този лагер, преди да предприеме скоростното изкачване.

Лама поставя първия си рекорд през 2018 г. когато изкачва върха и слиза обратно до базовия лагер за 39 часа и 6 минути. Този рекорд е счупен през 2021 г. от Ада Тсанг от Хонг Конг, която го изкачва за 25 часа и 50 минути.

Рекордът за най-бързо изкачване от мъж е 10 часа и 56 минути, поставен от шерп.

Лама е израснала на 4500-5000 метра височина в непалската област Тсум и за нея планините са дом.

„Планината никога няма да ти каже дали си мъж или жена. Затова харесвам планините, в планината им равенство.“ казва Лама.

Във връзка със свръхтуризма на Еверест, от тази година всички катерачи носят чип, който помага да бъдат открити, ако изпаднат в беда, а поради големия проблем със замърсяването, освен обичайните отпадъци, катерачите вече са длъжни да събират и личните си биологични отпадъци и да ги свалят от планината.

Източник: CNN