Луксозни курорти на Малдивите имат собствена часова зона

365
Добави коментар

„Островно време“ не е просто израз на Малдивите. Много курорти там живеят по собствено време, което е с един час напред от официалната часова зона за страната.

Според експерти от бранша, целта на това е да се подобри преживяването на туристите.

Един час може и да не много време когато дните са дълги, но ако сте на почивка на Малдивите, ще искате да се възползвате максимално от часовете в деня.

Повечето курорти там са собствени острови, които са далеч от столицата и така могат да работят по собствено време по-лесно.

Ако сте гост на някой от тях, изгревът за вас ще е в 7 сутринта, а не в 6, както е по офицалното време.

Някои курорти кръщават „часовата си зона“ на името на курорта, други го наричат „островно време“. По него, слънцето залязва в 7.15, така че гостите имат възможност да се наслаждават на дълги залези, а за  „новите“ часове обичайно се планират специални събития.

Островното време обаче може да предизвика объркване сред гостите, които все пак трябва да се приберат с полети по „официално“ време, затова курортите разполагат със специални хора, които да информират гостите за островното време и да подсигурят, че те ще успеят да си хванат самолета.

Не всички острови имат островно време. Първият курорт, открит на Малдивите, Курумба, се гордее, че не мести часовника допълнително.

Според тях, за гостите е по-удобно да са в официалната часова зона.

Архипелагът Малдиви се състои от 1190 острова, където се разполагат над 160 курорта, много от които са достъпни само чрез самолети, които кацат на водата. Те могат да летят само по светло, така че дневните часове са по-ценени в по-отдалечените курорти.

Други островни курорти по света също създават своя часова зона за удобство на гостите, така че това не е ново явление, но Малдивите определено са първенец по острови със „собствена часова зона.“

Източник: CNN