Върнаха книга на финландска библиотека след 84 години

480
Добави коментар

Всеки читател знае какво е да забравиш реалността, потънал в книга. Един финландски читател изглежда е приел това твърде сериозно.

Библиотекарите в обществената библиотека на Хелзинки, Финландия се изненадват, когато получават обратно екземпляр от „Бежанците“, на Артър Конан Дойл, заето преди 84 години .

В книгата, библиотекарите намират и читателска карта, която разрива, че човекът, взел книгата е бил бизнесмен от един квартал на финландската столица.

„Този, който върна книгата не каза, а и ние не попитахме, каква е връзката му с читателят, който е заел книгата.“ казва библиотекарката  Хейни Странд, която приема книгата.

„Получаваме книги, които са с десет години закъснение понякога, а много пъти това са книги, които приятелите и семейството намират, когато преглеждат вещите на починал близък. Не знам дали това е случат с тази книга.“ Казва още тя.

Книгата е трябвало да бъде върната на 26 декември 1939 г., а едно възможно обяснение за причините за закъснението е, че само месец по-рано, СССР напада Финландия.

„Зимната война тъкмо е започнала месец преди датата за връщане.“ Казва Странд, „така че връщането на книга в библиотеката едва ли е било първото нещо в ума на читателя, когато е настъпила датата за връщане.“

Предвид възрастта си, екземплярът е в добро състояние и ще може пак да се заема на други читатели. Книгата може и да стане част от библиотекарска колекция, но пак ще може да се заема.

Максималната глоба за просрочени книги в тази библиотека е 6 евро, но тъй като книгата изобщо не е била в системата на библиотеката, променяна множество път през последните 84 години, няма как да бъде издадена глоба.

Във връзка с това, колега на Странд, Сиина, Тиураниеми казва:

„Ние не сме тук, за да охраняваме книгите, а за да промотиране четене и да дадем достъп до книги и познание на всички. Библиотеката е човечно място и хората на Финландия използват библиотеките интензивно и разбират как работят. Книгите на библиотеките принадлежат на всички нас и закъсняло връщане не е голям проблем.“

Източник: CNN