Китай събира проби от обратната страна на Луната

401
Добави коментар

Китайски апарат кацна на обраната страна на Луната, за да събере проби от скалите, за да добавят детайли към малкото, което знаем за обратната страна на Луната.

Апаратът се приземява в кратер на южния полюс, а това е шеста мисия в програмата за изследване на Луната на Китай, наречена Чанг. Това е втори апарат, който събира проби, този път от обратната страна.

Китай смята да прати човек на Луната преди 2030 г., а конкуренцията със САЩ по изследване на космоса и особено Луната се засилва в последните години – от 50 години на Луната не е стъпвал човешки крак, а НАСА вече изтегли своят краен срок до 2026 г.

В САЩ изследването на космоса включва и участие на множество частни компании, като някои от тях извършват и чисто комерсиални мисии.

Настоящата китайска мисия ще донесе 2 килограма скална маса от повърхността и от под повърхността, която ще събира около 2 дни с помощта на метална ръка.

Пробите ще се съхраняват в херметично затворен контейнер в задната част на модула, който в момента обикаля Луната, след което ще се прехвърлят в капсула, която ще достави материала на Земята към края на юни.

Обратната страна на Луната е по-трудна за изследване, защото поради разположението – никога не се обръща към Земята, комуникацията със Земята се затруднява, а и теренът там е по-неравен.

Кратерът, където се намира апарата, известен като South Pole-Aitken Basin, е на възраст повече от 4 милиарда години, дълбок е 13 км и е с диаметър 2500 км. Той е най-старият картер там и материал от него може да ни помогне да научим повече за ранните дни на Луната, както и за нейния състав.

Източник: AP News