Защо МакДоналдс загуби правата си над търговската марка „Биг Мак“ в Европа

396
Добави коментар

Компанията за бързо хранене МакДоналдс губи правото над търговската марка Биг Мак на територията на ЕС, но това не значи, че повече няма да ядем Биг Мак.

Решението е на съда, след дълга съдебна битка между американският гигант и Супермак – малък ирландски конкурент.

Съдът на ЕС обяви, че МакДоналдс не успява да докаже, че ползва това име за период от над 5 години за продукти различни от конкретния бургер.

Биг Мак е бургер с говеждо, кашкавал, маруля, лук и кисели краставички според собствения им сайт.

Спорът започва, когато Супермак, следвайки стратегията си да се разраства в другите европейски страни, подава документи за регистрация на името на компанията като търговска марка в ЕС. МакДоналдс отхвърля това като казва, че името Биг Мак е тяхна търговска марка, а потребителите ще се объркат и ще приемат двете имена като едно.

В отговор, Супермак още през 2017 г. подава молба към Офиса за интелектуална собственост на ЕС, да отменят правото на МакДоналдс да ползва тази търговска марка за ЕС, на основание, че компанията не може да докаже, че името се ползва за друго, освен обозначаване на един конкретен бургер.

Решението на съда е отчасти в полза на Супермак и се обжалва от американската компания, но и на втората инстанция те не успяват да докажат връзка между дейността на Супермак и търговската марка, защитаваща името на един бургер.

Директорът на Супермак обвинява МакДоналдс в „изнудване с търговската марка за потискане на конкуренцията“, което, според него, е честа практика на големи компании спрямо дребни конкуренти.

Ирландската компания не продава бургери, които да се наричат Биг Мак, а пък МакДоналдс няма да спре да нарича съответния си бургер така, нито ще спре да го продава.

Източник: CNN