Дали древните египтяни са се опитвали да лекуват рак

604
Добави коментар

Тънки разрези по череп от древен Египет разкриват подробности за практика, която може би е целяла лечение на рак.

Става дума за два черепа, които се пазят в Кеймбридж и по разрезите по тях, изследователи съдят, че това е било опит за лечение, може би на рак.

Единият череп е на 4000 години, а тънките разрези по него са или знак за операция, целяща да премахне рак, или изследване на тялото постмортем.

Научаваме това от ново проучване, публикувано в списанието „Границите на медицината.“

Първият череп е принадлежал на мъж на възраст 30-35 г. живял между 2686 и 2345 г. пр. Хр. Това е времето, когато голямата пирамида в Гиза е строена.

Вторият череп  се датира между 664 и 343 г. пр. Хр и е на жена над 50 г., която е имала черепна фрактура и тумор и е оцеляла.

Екипът изследва двата черепа и установява два типа терапия на два различни типа наранявания.

Древните египтяни са имали най-добре развито медицинско познание в Античността, като техните мумии и запазени папируси показват и практики по здравеопазване, както и грижа за ранените. Открити са доказателства за протези, пломби и излекувани фрактури.

Според изследователите, древните египтяни са имали медицина, която е била „достатъчно напреднала, за да опише, класифицира и успешно да лекува специфични болести и травми, включително костни травми.“

Рак е откриван в други човешки останки, като най-старият случай е отпреди 1.7 милиона години, което навежда на мисълта, че ракът съществува много по-дълго, отколкото смятаме. Вероятно египетските лекари, ако са го установявали като заболяване, са се и опитвали да го лекуват.

Изследването се базира на твърде малко данни, но откритията са обещаващи за по-нататъшно проучване на медицинските познания на древните египтяни.

Източник: CNN