Жена се разпозна в преследвачката от „Еленчето“, съди Нетфликс

218
Добави коментар

Жена от Шотландия, която смята, че е прототип за образа на преследвачката от мини-сериала на Нетфликс „Еленчето“ съди компанията за уронване на престижа и небрежност.

Фиона Харви се идентифицира с героинята Марта и твърди, че Нетфликс казва „брутални лъжи“ за нея на над 50 милиона зрители по цял свят.

Фиона завежда делото в Калифорния и иска 170 милиона долара обезщетение. Според нея, във филма тя е изобразена погрешно, като престъпник, който е бил в затвора за преследване.

Нетфликс защитава правото на създателя на шоуто, шотландският комик Ричард Гад, „да разкаже историята“.

Той написва сериала като разказ за собствените си преживявавания, когато жена, която той среща докато работи в пъб, започва да го преследва. За първи път героинята Марта е описана в негово стенд-ъп шоу, но той никога не идентифицира реалната личност, върху която се базира героинята.

В първия епизод на сериал се казва, че това е разказ „базиран на истина история“, но все пак някои герои, имена, локации и сцени са променени с цел да отговорят на жанра.

Според изпълнителния директор на Нетфликс, Бенжамин Кинг, „това очевидно е истинска история за ужасяващото насилие, което писателят и главен герой Ричард Гад е преживял при срещата си с осъден преследвач.“

Според Фиона Харви, Нетфликс не правят абсолютно нищо, за да установяват дали историята е истинска. Тя отрича, че е нападнала сексуално Ричард Гад и твърди, че Нетфликс „лъжат и не спират, защото това е по-добра история от истината, а по-добрите истории правят пари.“

Адвокатът на Фиона смята, че няма съмнение, че именно Фиона е прототип на героинята, а той разполага с доказателства, че тя никога не е осъждана.

Фиона разказва, че откакто сериалът е достъпен в Нетфликс, тя получава множество заплахи за живота си и се страхува да излиза. В интервю, тя разказва, че познава Ричард Гад от времето, когато той е работел в пъба в Лондон, но никога не го е преследвала, нито е действала като героинята от сериала, Марта, която праща на Ричард 41 хиляди имейла и оставя 350 часа гласови съобщения.

В шоуто обаче, като диалог се срещат няколко коментара, която тя е написала и пратила на Ричард Гад още през 2014 г.

Източник: AP News